Κορωνοϊός| Το «προφίλ» των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων

Share on:

Νέα σεζόν, νέα εμβόλια ενάντια στον SARS-CoV-2 – τα πρώτα επικαιροποιημένα ύστερα από δυόμισι και πλέον έτη πανδημίας τα οποία προορίζονται για χρήση ως ενισχυτικές δόσεις σε άτομα που έχουν συμπληρώσει τον βασικό εμβολιασμό για την COVID-19.

Το τελευταίο διάστημα τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» στα εμβόλια δεύτερης γενιάς ενάντια στον κορωνοϊό (στη χώρα μας μάλιστα τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν ήδη φτάσει και αύριο Δευτέρα σε έκτακτη ενημέρωση το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσει η χορήγησή τους στον πληθυσμό).

Ωστόσο, επίσης για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η σύσταση των εμβολίων που εγκρίθηκαν ήταν διαφορετική στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Με πολλούς ειδήμονες να επισημαίνουν ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ και με την… πανδημική πείρα που έχουμε όλοι αποκτήσει να αποδεικνύει ότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τις μελλοντικές βουλές του ιού, τα επικαιροποιημένα εμβόλια υπόσχονται να αποτελέσουν νέες, καλύτερες «ασπίδες» προστασίας μας.

Οι υποσχέσεις όμως αυτές θα πραγματοποιηθούν; Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ερωτήματα που γεννώνται στη νέα (εμβολιαστική) κορωνο-φάση στην οποία μπαίνουμε – μερικά άλλα καίρια ερωτήματα αφορούν το ποια είναι η σύσταση των νέων εμβολίων, ποιοι πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα τα λάβουν, αλλά και για ποιον λόγο το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα λάβει ένας Αμερικανός είναι (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) διαφορετικό από εκείνο που θα λάβει ένας Ευρωπαίος. Ας σκιαγραφήσουμε, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, το «προφίλ» των νέων εμβολίων που πολύ σύντομα θα μπουν στη ζωή μας.

Ενάντια στο αρχικό στέλεχος του ιού (όπως και τα πρώτα) αλλά και ενάντια σε παραλλαγές του πρόσφατου στελέχους Οµικρον, τα νέα δισθενή εµβόλια είναι σχεδιασμένα ως συµπληρωµατικά των υπαρχόντων. Οι οµοιότητες, οι διαφορές, η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και οι συστάσεις των αρµοδίων αρχών για τη χορήγησή τους στον πληθυσμό.

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Σε ό,τι αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις ΒΑ.4/ΒΑ.5, οι εταιρείες έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει μόνο δεδομένα από πειράματα σε ζώα. Τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί και τα οποία παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο στη FDA από τη Pfizer αφορούσαν μόλις οκτώ ποντίκια τα οποία έλαβαν ως τρίτη δόση το εμβόλιο για τις ΒΑ.4/ΒΑ.5. Οπως προέκυψε, σε σύγκριση με ποντίκια που έλαβαν το «παλαιό» κορωνο-εμβόλιο ως ενισχυτική δόση, τα ζώα που έλαβαν το δισθενές εμβόλιο είχαν μεγαλύτερη αντισωματική απόκριση ενάντια σε όλες τις παραλλαγές της Ομικρον που εξετάστηκαν (ΒΑ.1, ΒΑ.2, ΒΑ.2.12.1, ΒΑ.4 και ΒΑ.5). Οι εταιρείες έχουν αναφέρει ότι οι κλινικές δοκιμές των συγκεκριμένων εμβολίων σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο – βήμα απαραίτητο προκειμένου να λάβουν πλήρη έγκριση των σκευασμάτων τους. Στις δοκιμές αυτές θα γίνει μέτρηση των επιπέδων αντισωμάτων των εθελοντών που θα λάβουν τα εμβόλια, δεν θα μετρηθεί όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στη μόλυνση με τον SARS-CoV-2 ή τη σοβαρή νόσηση. Να υπογραμμιστεί ότι τέτοιες δοκιμές, οι οποίες συνδέονται με πολύ μεγάλο κόστος, δεν διεξήχθησαν ούτε σε ό,τι αφορούσε τα εμβόλια για τη ΒΑ.1.

Το ένα ερώτημα φέρνει το άλλο και είναι λογική η απορία σχετικά με το αν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έπραξαν σωστά δίνοντας έγκριση, έστω και επείγουσας χρήσης, σε εμβόλια τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Με βάση αμερικανούς ιθύνοντες της δημόσιας υγείας αλλά και ειδικούς, μια τέτοια διαδικασία λαμβάνει ήδη χώρα ετησίως σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση των εμβολίων της γρίπης. Οι αλλαγές στο mRNA προκειμένου να προκύψουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 είναι πολύ μικρές και έτσι δεν προκύπτει θέμα ασφαλείας για χορήγησή τους στον άνθρωπο, ακόμη και αν δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές δοκιμές, υποστηρίζουν. Παραδέχονται πάντως ότι υπάρχει και ένα πιθανό σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο αφορά το πόσο θα αποδεχθεί ο πληθυσμός ένα εμβόλιο που δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους – ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μια διόλου αμελητέα μερίδα του πληθυσμού είχε δείξει (το λιγότερο) σκεπτικισμό εξαρχής απέναντι στα mRNA εμβόλια, παρά τα ατελείωτα δεδομένα κλινικών δοκιμών που αποδείκνυαν την ασφάλειά τους.

«Συνταγή» ανοσίας

Σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε ότι το ζήτημα των επικαιροποιημένων εμβολίων για τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 υποπαραλλαγές δεν είναι μόνο αμερικανικό. Mέσα στις προσεχείς εβδομάδες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να διατυπώσει τη θέση του για αυτά τα εμβόλια, σύμφωνα με δηλώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδη.

Αφού αναλύσαμε τις νέες αφίξεις στα εμβόλια, ας επικεντρωθούμε και στο… παλαιό συστατικό τους, το οποίο επίσης γεννά απορίες. Για ποιον λόγο στα επικαιροποιημένα εμβόλια περιέχεται και το αρχικό στέλεχος της Γουχάν το οποίο έχει πλέον… σβηστεί από τον παγκόσμιο χάρτη; Οριστική απάντηση δεν υπάρχει και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν την παρέχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πειράματα που διεξήγαγαν οι Pfizer/ BioNTech σε ποντίκια αλλά και από δοκιμές σε ανθρώπους είχε προκύψει ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει αποκλειστικά ένα και μόνο στέλεχος του ιού επάγει ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με ένα συνδυαστικό εμβόλιο. Ωστόσο, μελέτη που ανέβηκε στις 26 Αυγούστου στην πλατφόρμα προδημοσιεύσεων medRxiv από ειδικούς στα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και η οποία ανέλυε δεδομένα πολλών κλινικών δοκιμών δεν έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ μονοδύναμων και διδύναμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Πάντως ορισμένοι ειδήμονες υποστηρίζουν ότι ίσως η επόμενη παραλλαγή που θα αναδυθεί να συγγενεύει περισσότερο με το αρχικό στέλεχος του ιού παρά με τα όσα κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή τα οποία… ακολουθούν τη γραμμή της Ομικρον, με αποτέλεσμα το αρχικό στέλεχος που περιλαμβάνεται και στα νέα εμβόλια να αποδειχθεί πολύτιμη «σταθερή αξία» για το μέλλον.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE