Κίνδυνος για τις αδύναμες χώρες εάν το επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ φτάσουν στο 6%

Share on:

Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τους δαίμονές τους καθώς οι έμποροι σκέφτονται εάν τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα αυξηθούν έως και 6%, ένα επίπεδο που θα μπορούσε να χτυπήσει τις πιο αδύναμες χώρες όταν πέφτουν, ενώ αποκλίνουν οι παγκόσμιες πορείες ανάπτυξης και το άνοιγμα της Κίνας μπορεί να μετριάσει μέρος του πλήγματος για τις μεγαλύτερες.

Οι προσδοκίες για το πού θα κορυφωθεί το τερματικό επιτόκιο της Fed αυξάνονταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα: οι αγορές τιμολογούνται σε εύρος 5,5%-5,75% για τον Σεπτέμβριο, ενώ το εργαλείο CME FedWatch δείχνει σχεδόν 50% πιθανότητα η ζώνη να φτάσει στο 6% αυτόν τον μήνα .

Η κλίμακα και ο ρυθμός της κίνησης προκαλεί δυσάρεστη ανάγνωση για τους επενδυτές σε αναπτυσσόμενες μετοχές, ομόλογα και νομίσματα που συχνά έχουν λυγίσει κάτω από τα αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια.

“Ο τρέχων κίνδυνος ανατιμολόγησης στο επιτόκιο των τερματικών τροφοδοτούμενων κεφαλαίων της Fed σε ίσως 6% σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι στο πλαίσιο της (της) απάντησης στον πληθωρισμό που τρέχει πεισματικά πολύ πάνω από τον στόχο σε ένα περιβάλλον αποδυνάμωσης παγκόσμιας ανάπτυξης του ΑΕΠ”, Satyam Panday. , δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της S&P Global Ratings.

Τελευταίες ενημερώσεις

«Αυτό το μείγμα είναι γενικά καθαρό αρνητικό για τις αναδυόμενες αγορές».

Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις της Fed ήταν για αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell την Τρίτη έφερε ταχύτερο ρυθμό πίσω στο τραπέζι . Λίγοι αναμένουν μια ομαλή πορεία για το υπόλοιπο της εβδομάδας, με τη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο να παρέχει στις αγορές περισσότερα στοιχεία προς μάσηση.

«Η σύσφιξη της Fed προς το 6% θα δοκιμάσει σταθερά τα ιστορικά «κατώφλια πόνου» για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Manik Narain σε σημείωμα, προβλέποντας ότι η ρουπία της Ινδίας, το γιουάν της Κίνας και τα πέσο Φιλιππίνων και Χιλής θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν έως και 5% εάν Η Fed αύξησε τα επιτόκια στο 6%.

Μια πρόσφατη ανάλυση της Barclays έδειξε ότι μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης θα αύξανε τη μεταβλητότητα των επιτοκίων, η οποία «θα ήταν πιο αποσταθεροποιητική αρχικά, καθώς συνήθως συνοδεύεται από υποαπόδοση του EM FX, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο στα επιτόκια των EM».

Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί μόλις σταθεροποιηθεί το τερματικό επιτόκιο, αλλά μια άνοδος της Fed κατά 50 μονάδες βάσης «θα ήταν μια αλλαγή καθεστώτος προς όφελος της υπερμεγέθους ισχύος του USD».

«Οι συνοριακές αγορές είναι εκεί που πιθανότατα θα δείτε το κύριο χτύπημα» των απότομων αυξανόμενων επιτοκίων, δήλωσε ο Sahil Mahtani, στρατηγικός αναλυτής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην επενδυτική εταιρεία Ninety One.

Ο αριθμός των μικρότερων, πιο ριψοκίνδυνων αναδυόμενων αγορών όπου οι επενδυτές ζητούν premium 10 ποσοστιαίων μονάδων ή περισσότερο σε σχέση με τα ασφαλή καταφύγια των αμερικανικών ομολόγων παρέμεινε γενικά σταθερός σε περίπου 30 χώρες, με ένα πρόσφατο ράλι να μην φέρνει ανακούφιση, ανακάλυψαν αναλυτές της Tellimer. Αυτές οι χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Κένυα, η Αίγυπτος και το Πακιστάν, είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες από τις κεφαλαιαγορές.

Ωστόσο, οι τοπικές αγορές σταθερού εισοδήματος στις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες πρόκειται επίσης να νιώσουν την πίεση. Η UBS διαπίστωσε ότι ένα περιβάλλον επιτοκίων 6% της Fed μαζί με τον θερμό πληθωρισμό κάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη Χιλή και την Ινδία καθώς και στην Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία πιο ευάλωτα.

Οι ροές προς τα EM αυξήθηκαν στα ύψη τον Ιανουάριο, αλλά επιβραδύνθηκαν σε ανίχνευση τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας μια προειδοποίηση στους επενδυτές. Τα στοιχεία της Citi έδειξαν τη Δευτέρα ότι οι εκροές επανήλθαν την περασμένη εβδομάδα, με το πραγματικό χρήμα να εγκαταλείπει τη Λατινική Αμερική και να αναδύεται από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ το ζεστό χρήμα ή το κερδοσκοπικό κεφάλαιο έφυγε από την Ασία και το Λατάμ.

Οι επενδυτές, ειδικά από την πλευρά των μετοχών, θα μπορούσαν να δουν την επαναλειτουργία της Κίνας να αντισταθμίζει κάπως την επικείμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιο από το ιστορικό βάρος των επιτοκίων της Fed στις αναδυόμενες αγορές.

Οι αναδυόμενες μετοχές (.MSCIEF) σημειώνουν άνοδο μόλις 2% φέτος μετά από μια συνδυασμένη πτώση 26% στις δύο προηγούμενες και τη γενική υστέρηση των ανεπτυγμένων ομοτίμων. Οι κινεζικές μετοχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε ένα σενάριο με επιτόκιο κεφαλαίων με τροφοδοσία 6%, δήλωσε η UBS.

Το σύμπαν των αναδυόμενων αγορών είναι πιο ασιατικό από ό,τι σε προηγούμενες απότομες αυξήσεις των παγκόσμιων επιτοκίων, σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να «κοιτάξουν το βιβλίο της ιστορίας» σύμφωνα με τον Nuno Fernandes, διαχειριστή χαρτοφυλακίου με έδρα τη Νέα Υόρκη για τη στρατηγική Emerging Wealth Equity της GW&K.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο στον δείκτη αναφοράς μετοχών EM (.MSCIEF) και σχεδόν το 5% στον δείκτη σταθερού εισοδήματος σκληρού νομίσματος (.JPMEGD) , ο οποίος υποστηρίζει την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

«Οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος ουράς EM αναδύεται στο πλαίσιο των επιθετικών κύκλων αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Mahtani της Ninety One. «Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να πεις ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετική, αλλά αισθάνομαι ότι δεν είναι τόσο μηχανικό αυτή τη φορά».

reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE