Κίνα| Φόβοι για νέα Τιενανμέν καθώς ξεχειλίζει η οργή – Η επιλογή του στρατιωτικού νόμου

Share on:

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι ενός την προηγουμένη.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

Εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής (27/11) και οι διαμαρτυρίες εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εξαπλώθηκαν σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους τα μεγάλα αστικά κέντρα Γκουάνγκτζου και Τσονγκτσίνγκ, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ, και αρκετοί πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι, η οποία εξελίχθηκε σε οργισμένη διαμαρτυρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Άρετε το lockdown στο Ουρούμτσι, άρετε το lockdown στη Σιντζιάνγκ, άρετε το lockdown σε όλη την Κίνα» φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ, ελευθερία στο Ουρούμτσι», σε μια σπάνια δημόσια αποδοκιμασία της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

https://twitter.com/MrMaxPatriot1/status/1597012141688905728?s=20&t=Laspj9bFpdPB0K3E2b6t9A

Ο φόβος για στρατιωτικό νόμο

Ο Άλφρεντ Γου, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew αναφέρει πως ο Σι Τζινπινγκ θα ακολουθήσει τρεις από τους παρακάτω «δρόμους». Ο ένας είναι ο προφανής, να κατηγορήσει τις ΗΠΑ και ολόκληρη τη Δύση για το ξέσπασμα του νέου κύματος κορονοϊού στη χώρα τους. Σημειώνεται, ότι αντίστοιχη πολιτική είχε υιοθετήσει και ο Τραμπ – κατηγορώντας τους Κινέζους – όταν δεν μπορούσε να βρει λύση στους μαζικούς θανάτους.

Ο δεύτερος δρόμος είναι να αντιληφθεί την εξέγερση του κόσμου και πως δεν αφορά μόνο τον ιό και πειστεί πως πρέπει να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα. Και η τρίτη επιλογή είναι η λιγότερο ευχάριστη. Εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, δεν είναι απίθανο να εφαρμοστεί… στρατιωτικός νόσμος, ώστε να υπάρξει καταστολή.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reatures,ert


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE