Η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία

Share on:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία από τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ στο ένα δισεκατομμύριο, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που πυροδοτεί στην Ε.Ε. η κρίση με το φυσικό αέριο, αναφέρει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το αμερικάνικο πρακτορείο υπενθυμίζει ότι σχεδόν πριν από δύο μήνες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προτείνει να δοθούν εννέα δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης, αλλά μέχρι στιγμής η Ε.Ε. έχει καταφέρει να συμφωνήσει μόνο σε μια αρχική δόση ενός δισεκατομμυρίου, που καλύπτει το ένα ένατο αυτού του ποσού.

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις καθώς το φάσμα της συνολικής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής κινδυνεύουν να ωθήσουν την περιοχή σε δεύτερη ύφεση μέσα σε δύο χρόνια», σημειώνει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε επίσης τον Μάιο να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανοικοδόμησης της χώρας, που θα μπορούσε να ανέλθει σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ακόμη πιο δύσκολη συζήτηση για την Ε.Ε., καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια αυτά. Η προσφορά της Κομισιόν φόβισε ορισμένα κράτη-μέλη, που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη μαζική προσπάθεια που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά και πιθανά ζητήματα διαφθοράς.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να πείσουμε όλους τους εταίρους ότι η Ουκρανία χρειάζεται πραγματικά αυτά τα κεφάλαια και θα λάβουμε οικονομική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μάρτσενκο.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE