Η Γερμανία προειδοποιεί την ΕΕ να μην “πειράξει” τους κανόνες προστασίας των τραπεζών

Share on:

Η Γερμανία προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παραβιάσει τη συμφωνία για τους κανόνες που επιτρέπουν στις τράπεζες που αποτελούν μέρος των δικτύων προστασίας έναντι κρίσεων να επωφεληθούν από “εκπτώσεις” στις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, όπως προκύπτει από επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θεσπίσει στις 18 Απριλίου ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τους κανόνες διαχείρισης των κλυδωνιζόμενων τραπεζών.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα, μετά τη συγχώνευση της UBS με την Credit Suisse και την κατάρρευση ορισμένων περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, όπως η Silicon Valley Bank.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σημειώνει σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup ότι η εκτελεστική αρχή της ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί τη “σαφή συμφωνία” που επετεύχθη τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους για τη διατήρηση του πλαισίου για τα λεγόμενα Θεσμικά Συστήματα Προστασίας.

“Από ό,τι έμαθα τώρα… αυτό δεν θα συμβεί”, αναφέρει ο Λίντνερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Τα Θεσμικά Συστήματα Προστασίας συνδέουν τις τράπεζες σε ένα εθνικό δίκτυο, επιτρέποντας έτσι σε μια προβληματική τράπεζα να λάβει οικονομική βοήθεια από τα άλλα μέλη του συστήματος. Πρόκειται για ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας για τους καταθέτες των χωρών.

Ως θεσμικό σύστημα προστασίας (institutional protection scheme – IPS) ορίζεται στον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (Capital Requirements Regulation – CRR) η συμβατική ή θεσμική ρύθμιση ευθύνης που προστατεύει τα μέλη, εξασφαλίζοντας ιδίως την απαιτούμενη ρευστότητα και φερεγγυότητά τους προκειμένου να αποφεύγεται η χρεοκοπία όταν είναι αναγκαίο. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον CRR, να απαλλάσσουν ιδρύματα που αποτελούν μέλη θεσμικού συστήματος προστασίας από την εφαρμογή επιλεγμένων απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας ή να τους επιτρέπουν ορισμένες παρεκκλίσεις.

Τέτοια συστήματα έχουν δημιουργηθεί στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει την εισαγωγή ενός “αριθμού νέων και σημαντικών περιορισμών” στα συστήματα IPS, που αντιμετωπίζοντάς τα ουσιαστικά σαν συστήματα εγγύησης των καταθέσεων, σημειώνει ο Λίντνερ. 

Επιπροσθέτως, ο Λίντνερ σημειώνει ότι άλλες παράμετροι του προσχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογής των κανόνων, θα οδηγούσαν σε “πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις”.

Πηγή:capital


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE