Η βία κατά των γυναικών σε αριθμούς

Share on:

Με αφορμή την «25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αναρτήθηκε η 3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της ΓΓΔΟΠΙΦ.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, συνολικά 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επτά στις δέκα κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας και οι υπόλοιπες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, δηλαδή από άτομα του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που έλαβαν ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στους Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι για τους έντεκα μήνες αναφοράς η σχέση επιζήσασας–δράστη είναι κυρίως συζυγική, κατά 55,4% και συντροφική σε ποσοστό 18%, ενώ το 10,9% αφορά άλλο μέλος της οικογένειας. Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των ωφελούμενων γυναικών, το 43% είναι έγγαμες, το 20% είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση. Επιπλέον, από το σύνολο των ωφελούμενων γυναικών το 73% δήλωσε ότι έχει παιδί/παιδιά.

Αναλυτικότερα:

Στο Γράφημα 1 απεικονίζεται η ραγδαία αύξηση που καταγράφηκε στον συνολικό αριθμό των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που προχώρησαν σε καταγγελία στην αστυνομία το 2021. Σε σχέση με το 2020 αυτή η αύξηση ανέρχεται στο 73%, καθώς το 2020 4.264 γυναίκες είχαν προχωρήσει σε καταγγελία ενώ το 2021 ο αριθμός τους ανήλθε σε 7.375.

Σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων που προχωρούν σε καταγγελία στην αστυνομία, καθώς αποτελούν το 74,2% (βλ. Πίνακα 2).

Από τα στοιχεία της αστυνομίας για τη σχέση θύματος-δράστη προκύπτει ότι το 59,5% των καταγεγραμμένων σχέσεων αφορούν συντροφικές σχέσεις. Αναλυτικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών αποτελούν οι σύζυγοι των θυμάτων (34,9%). Οι μόνιμοι σύντροφοι των θυμάτων αποτελούν τους δράστες των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας σε ποσοστό 11,7%, ενώ οι τέως σύζυγοι και οι τέως σύντροφοι καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά, 6,5% και 6,3% αντίστοιχα.
Οι τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, μετά τα θύματα συντροφικής βίας, αποτελούνται από τα παιδιά των δραστών (14,3%), τους γονείς των δραστών (9,8%) και τα αδέλφια αυτών (7,2%). Αναλυτικότερα οι σχέσεις των θυμάτων με τους δράστες αποτυπώνονται στον Πίνακα 3 που ακολουθεί.

Ο ετήσιος αριθμός των καταγγελλόμενων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας το 2021 παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 54,8%, σε σχέση με το 2020.

Ο ετήσιος αριθμός των ανδρών δραστών ενδοοικογενειακής βίας το 2021 παρουσιάζει ανάλογη αύξηση, της τάξης του 70,7%, σε σχέση με το 2020 με εκείνον του ετήσιου αριθμού των γυναικών θυμάτων. Αύξηση, βέβαια, παρουσιάζει και ο συνολικός αριθμός των δραστών ενδοοικογενειακής βίας (71,5%), καθώς εξίσου σημαντική αύξηση σημείωσε και ο ετήσιος αριθμός των γυναικών δραστών το 2021(75,2%).

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των καταγγελιών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκε συνολικά.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE