«Επιχείρηση Μονόκερος»| Η μεταφορά της σορού στο παλάτι και το λαϊκό προσκύνημα

Share on:

Επειδή η βασίλισσα πέθανε στο κτήμα Balmoral στη Σκωτία, έχει ξεκινήσει ένε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ονομάστηκε «Operation Unicorn». Οπως διέρρευσε πριν από λίγο καιρό είναι πιθανό το φέρετρό της να παραμείνει προσωρινά στο Παλάτι του Holyroodhouse, έχοντας μεταφερθεί εκεί οδικώς δύο ημέρες μετά τον θάνατό της. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η σορός της βασίλισσας θα παραμείνει στη Σκωτία για αρκετές ημέρες πριν μεταφερθεί πιθανότατα με με αεροσκάφος της RAF στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Από εκεί και πέρα, τη Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, πιθανότατα στις 19 Σεπτεμβρίου καθώς ως D-Day ορίστηκε η 9η Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών. Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα. Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Το διάγγελμα του Καρόλου

Ο νέος Βασιλιάς, μετά την ενθρόνισή του, θα απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό. Ακολούθως, το μεσημέρι της Παρασκευής η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, καθώς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά. Τις επόμενες ημέρες ο Κάρολος θα ξεκινήσει, βάσει πρωτοκόλλου, την περιοδεία του στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία και θα ακολουθήσουν η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία.

Πλέον ο Κάρολος θα είναι επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας υπηρεσίας και είναι ο Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση έχει καθήκον να παραμείνει πολιτικά αμερόληπτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο εάν συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις για τις οποίες είναι γνωστός.

Οι νέοι διάδοχοι του βρετανικού θρόνου

Η σύζυγός του βασιλιά Καρόλου Γ’, Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει τον τίτλο «βασίλισσα – σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γαλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής.

Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE