Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών| Πειθαρχικές διώξεις κατά δικηγόρων που συμμετέχουν σε “τηλεπαράθυρα”

Share on:

Την λεγόμενη πανελλαδική “σκούπα” έφερε στο προσκήνιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προκειμένου να σταματήσουν οι δικηγόροι να συμμετέχουν στα παράθυρα των τηλεοπτικών εκπομπών και να διεξάγουν “τηλεδίκες” σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Πιο συγκεκριμένα, οι πειθαρχικές διώξεις αφορούν τους δικηγόρους που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και σε εκπομπές μετατρέποντας τα σε άτυπα δικαστήρια.

Αφορμή υπήρξαν οι υποθέσεις των νεκρών παιδιών στην Πάτρα, στην στυγερή δολοφονία της Κάρολαιν Κράουτς καθώς και για τις δίκες των ηθοποιών όπως είναι αυτή του Πέτρου Φιλιππίδη.

Πάντως, οι πειθαρχικές διώξεις δεν είναι προσωποποιημένες, αλλά ο αρμόδιος εισηγητής θα κληθεί να εξατομικεύσει ποια άρθρα του Κώδικα Δικηγόρων έχουν παραβιαστεί κατά περίπτωση από τους περίπου 20 εγκαλούμενους πειθαρχικά δικηγόρους.

Ήδη, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει εκφράζει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές» δικηγόρων που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η Ολομέλεια, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου στους καθ’ έξιν και συνήθεια δικηγόρους που συμμετέχουν σε τηλεδίκες ότι «η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος επιβάλλει την πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και δεοντολογίας για τη λυσιτελή άσκηση του έργου του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης, ως συλλειτουργού αυτής και για την επιβαλλόμενη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειάς του».

Δεν είχε παραλείψει το ανώτατο όργανο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να επισημάνει ακόμα ότι «δεν συγχωρούνται, ιδίως σε δικηγόρους, παραβιάσεις της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, καταχρηστικές συμπεριφορές και συμμετοχή σε τηλεδίκες».

Ήδη, ο κ. Κωνσταντίνου ζήτησε από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανά την Ελλάδα, να του στείλουν βιντεοκασέτες των δελτίων ειδήσεων και των τηλεοπτικών εκπομπών, στις οποίες συμμετέχουν δικηγόροι.

Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, παρέχεται η δυνατότητα ο ΔΣΑ πανελλαδικά να ελέγξει πειθαρχικά όλους τους δικηγόρους για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, εκτός των Αθηνών.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE