Γιαλαμάς | Εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης οι γυμνοί μετανάστες

Share on:

Απάνθρωπο και εξευτελιστικό, χαρακτήρισε το πρωτόγνωρο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στην Ελληνική όχθη ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο κος Γιαλαμάς έκανε λόγο για 3.000 αποτροπές καθημερινά, χαρακτηρίζοντας το φετινό καλοκαίρι ως το πιο δύσκολο τα τελευταία 24 χρόνια.

Ειδικότερα:

“Είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός για της τάξης μας, 24 χρόνια υπηρεσία συνοριακής φύλαξης δεν έχουμε ξαναδεί κάποιο τόσο απάνθρωπο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό γεγονός. Κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 92 άνθρωποι εντοπίστηκαν στην ελληνική όχθη από δικό μας περίπολο αλλά και περίπολο της Frontex. Το θέαμα που αντίκρυσαν ήταν αυτές οι φωτογραφίες που είδαμε όλοι μας.

Αμέσως προσφέρθηκε βοήθεια σε όσους από αυτούς ήταν χτυπημένοι. Όπως δήλωσαν αργότερα και οι ίδιοι από τις μαρτυρίες τους τους μετέφεραν οχήματα της τουρκικής χωροφυλακής, ότι τους άσκησαν βία και τους πέρασαν χωρίς ένδυση ενώ και κάποιους με μια στοιχειώδη ένδυση. Η δουλειά μας είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας, αλλά για εμάς τέτοιες στιγμές είναι απανθρωπιά και εξευτελισμός. Αυτό που μου μετέφερε και ο συνάδελφος μου είναι η ντροπή που είδε στα πρόσωπα τους”.

“Εμείς από την μεριά μας εννοείται τους προσφέραμε ρούχα καθώς και ιατρική περίθαλψη, και από εκεί και πέρα ήδη ένας αριθμός ανθρώπων έχει μεταφερθεί στο κέντρο υποδοχής στο φυλάκιο, όπου από εκεί θα προβλέπουν οι επόμενες διαδικασίες καταγραφής κτλ. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν κανένα έγγραφο πάνω τους, ενώ επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός ανέφερε ότι είναι Αφγανοί, Σύριοι και υπήκοοι του Πακιστάν”.

Το πιο δύσκολο καλοκαίρι τα τελευταία 24 χρόνια

Μπορώ με σιγουριά να πω ότι το τελευταίο καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο από τα τελευταία 24 χρόνια. Έχουμε κάνει κατάθεση ψυχής, ματώνουμε καθημερινά προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις ροές. Οι συλλήψεις διακινητών είναι σχεδόν καθημερινές. Τον μήνα Αύγουστο φτάσαμε σε όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη στον αριθμό των 100 συλλήψεων διακινητών, έναν πολύ μεγάλο νούμερο, και από εκεί και πέρα οι αποτροπές τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να φτάναμε και τις 3.000 αποτροπές την ημέρα“.

“Σχετικά με τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνουν την τουρκική χωροφυλακή να προωθεί παράτυπους μετανάστες και να τους οδηγούν με τη βία στο ποτάμι ο Πρόεδρος ανέφερε:

Ειδικά εμείς που είμαστε στην πρώτη γραμμή ερχόμαστε σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με τέτοιου είδους περιστατικά εργαλειοποίησης και προκλητικότητας των τούρκικων αρχών. Από την δική μας την πλευρά λειτουργούμε με πάρα πολύ μεγάλη υπομονή και ψυχραιμία καθώς και επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα εκεί που χρειάζεται”.

Τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους μετά

“Όλοι οι άνθρωποι, μαζί με τους συλληφθέντες, μεταφέρονται ΠΡΟΚΕΚΑ ή στο Κ.Υ.Τ. Φυλάκιο και εκεί γίνεται η ταυτοποίηση τους και ελέγχονται όσοι από αυτούς είναι στη διαδικασία του άσυλου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών.

Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον θεσμό του συνοριακού φύλακα όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, η τοπική κοινωνία βλέπει και γνωρίζει ό,τι συλλήψεις γίνονται καθώς και όσους μπαίνουν κρυφά.

Εμείς αυτά τα μέσα διαθέτουμε, αυτοί είμαστε στην πρώτη γραμμή και σίγουρα υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων που περνάει από διάφορα περάσματα, που εκεί φωνάζουμε και λέμε στην πολιτική ηγεσία να γίνουν εκεί τα κατάλληλα βήματα, ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε να σύνορα μας και να είναι λίγο πιο εύκολη η καθημερινότητα μας. Από εκεί και πέρα η τοπική κοινωνία είναι αυτή που ενθαρρύνει το δυναμικό και το ηθικό μας

Αυτή η κάνουλα που έχει ανοίξει με την γειτονική χώρα, πλέον δεν ανοιγοκλείνει, είναι ορθάνοιχτη.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το ανθρώπινο δυναμικό, είχαν να πραγματοποιηθούν προσλήψεις στον Έβρο τουλάχιστον 20χρόνια, όπως και στα νησιά μας. Περιμένουμε άλλους 250, τους οποίους πιστεύουμε θα έχουμε μέχρι τέλη του 2022. Θα έρθει δηλαδή στις υπηρεσίες μας ένα νέο αίμα 650 νέων συναδέλφων.

Στη συνέχεια έχουμε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπου και ο φράχτης στα σημεία που υπάρχει καλύπτει ένα πολύ σημαντικό μέρος αλλά αναμένουμε και ένα μακροπρόθεσμο έργο τα επόμενα χρόνια όπου είναι η συνέχεια του φράχτη στα 140χλμ. Περιμένουμε επίσης την στήριξη και την δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας, την αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης, ένα σημαντικό έργο και ένα πολύ δυνατό εργαλείο για τη φύλαξη των συνόρων την χώρα μας”.

Η κατάσταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

“Στα σύνορα μας με την Βουλγαρία, έχουμε και εκεί κάποιες μεταναστευτικές ροές, καθώς τα κυκλώματα των λαθροκινητών ζορίζονται όταν κλείνουμε μερικά περάσματα, γιατί ξαναλέω 160χλμ γραμμής είναι πολλά και δύσκολα τα περάσματα, και ακριβώς αυτά επιλέγουν. Παρόλα αυτά υπήρχαν αρκετά περιστατικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου είχαμε ροές και από εκεί”.

“Εμείς με αυτά τα μέσα που διαθέτουμε, με αυτές τις δυνάμεις, με τα βήματα που έχουνε γίνει για την φύλαξη των συνόρων της χώρας μας που αναμένουμε να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα, αυτό βροντοφωνάζουμε και λέμε στην πολιτική μας ηγεσία, γιατί πραγματικά ματώνουμε δουλεύοντας καθημερινά στα κόκκινα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορα μας“.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE