Βρετανία| Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός με αύξηση 10,1% τον Σεπτέμβριο

Share on:

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ετήσια άνοδο 10,1% τον Σεπτέμβριο, από 9,9% τον προηγούμενο μήνα, και βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών που ήταν και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ανόδου του πληθωρισμού ξεπέρασε τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και περίμεναν αύξηση 10% τον Σεπτέμβριο.

Η κρίση κόστους ζωής της χώρας συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει ενός σκληρού χειμώνα. Ο πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα στο 9,9% τον Αύγουστο, από 10,1% τον Ιούλιο, λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας που συνέβαλε στον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 14,6% σε ετήσια βάση. Οι μεταφορές αυξήθηκαν κατά 10,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές των επίπλων και των ειδών οικιακής χρήσης αυξήθηκαν κατά 10,8%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα επηρεάσουν την προσέγγιση της Τράπεζας της Αγγλίας βραχυπρόθεσμα, καθώς η Τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει ορισμένα από τα κρατικά της ομόλογα, από την 1η Νοεμβρίου.

Ο ρυθμός πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της πληθωριστικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια περίοδο οικονομικής αστάθειας.

Τη Δευτέρα, ο νέος Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ προχώρησε στην ανατροπή «σχεδόν όλων των οικονομικών μέτρων» που είχαν ανακοινωθεί πριν από τρεις εβδομάδες από τον προκάτοχό του Κουάζι Κουάρτενγκ και είχαν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις βρετανικές αγορές.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, προστέθηκαν και… βουλευτές των Τόρις που επιδιώκουν την αποπομπή της.

Με πληροφορίες από CNBC


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE