Λέκκας| Υπάρχει ανησυχία για τον Κορινθιακό – Ανοιχτό να ακολουθήσει ίδιος ή μεγαλύτερος σεισμός

Share on:

Αρκετά επιφυλακτικός για τη μετασεισμική ακολουθία, μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή στον Κορινθιακό Κόλπο, εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση από τους σεισμολόγους.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής, δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Εχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 Ρίχτερ και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 Ρίχτερ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας για να τονίσει ότι είναι «ανοιχτές οι πιθανότητες» να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός ή του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, όπως αναφέρει το ertnews.gr, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, η ευρύτερη περιοχή όμως, έχει δώσει μεγάλους σεισμούς όπως τα 6,5 Ρίχτερ το 1995 στο Αίγιο.

«Εχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού», είπε μεταξύ άλλων ο Ευθύμιος Λέκκας.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα λεγόμενα «πρόδρομα φαινόμενα» και συγκεκριμένα για το «τράβηγμα» των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με τον σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα, μετά τον σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE