Καρακωστάνογλου | Η Διεθνής Κοινότητα έχει πρώτη την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας

Share on:

Την ευθύνη για την αιματηρή συμπλοκή Ισραηλινών – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατέχει πρώτιστα η Διεθνής κοινότητα που δεν ανέλαβε νωρίτερα δράση. Αυτό μεταξύ άλλων υποστήριξε με συνέντευξη του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Διεθνολόγος και Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Ο κος Καρακωστάνογλου τόνισε ακόμη ότι ο Παλαιστινιακός λαός είναι όμηρος της Χαμάς και δεν απέκλεισε την εμπλοκή του Ιράν στο πόλεμο της Γάζας, με πιο ενεργό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, ο γνωστός Διεθνολόγος, διεμήνυσε ότι πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία άμεσα στην περιοχή και να υπάρξουν πιο δραστικές παρεμβάσεις των Διεθνών Οργανισμών και Κοινοτήτων.

Ειδικότερα:

Η Διεθνής Κοινότητα έπρεπε να αναλάβει νωρίτερα δράση

«Το θέμα θα λέγαμε ότι είναι τραγικό και  δείχνει τις κακοήθειες της διεθνούς κοινότητας και των κύριων διαμορφωτών της πολιτικής.

Οι αποφάσεις του ΟΗΕ, από το 1948 που ίδρυσαν το κράτος του Ισραήλ, οι πόλεμοι που ακολούθησαν το 1967-73 και αργότερα στο Λίβανο και με πολλές επιμέρους κρίσεις όλη την περίοδο, δεν μπόρεσαν να επιτρέψουν την εγκαθίδρυσή του Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο προέβλεπαν  τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη δυτική όχθη του Ιορδάνη. Για αυτό και οι ευθύνες είναι πολλές και σε όλες τις πλευρές.

Το ότι δεν μπόρεσαν οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν αυτή την πατρίδα που τους υποσχέθηκε η Διεθνής κοινότητα, έχει να κάνει με το ότι στις τάξεις τους υπάρχουν οργανώσεις φανατικών και ακραίων που τα θέλουν όλα ή τίποτα.

Συνεπώς, η χρήση αυτού του απόλυτου στόχου, να πάψει δηλαδή να υπάρχει το κράτος του Ισραήλ, το οποίο όμως είναι μια πραγματικότητα και ένα νομικό προαπαιτούμενο διεθνούς χαρακτήρα. Και η προσπάθειά που γίνεται κατά καιρούς για να απομακρυνθεί το κράτος του Ισραήλ μέσω τρομοκρατικών ενεργειών και πολλών άλλων καταστάσεων που εμπλέκουν χρήση βίας οδήγησε το Ισραήλ στο να χρησιμοποιήσει την ίδια βία, είτε ξεκινώντας τον πόλεμο του 1967 είτε ξεκινώντας ανταποδοτικά πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ιδίως στην περίπτωση της Γάζας όπου πάνω από 2 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν σε μια στενή λωρίδα γης προκαλούσε προκαλούσε και προκαλεί τεράστια ανθρωποθυσία στο επίπεδο των αμάχων.

Ταυτόχρονα το Ισραήλ ζούσε και ζει σε μια ανασφάλεια, η οποία δηλητηριάζει την καθημερινότητα των κατοίκων του και κρατάει σε εκκρεμότητα το μέλλον του. Μολονότι η κατάσταση αυτή θα έπρεπε να είναι άκρως προσωρινή, διατηρήθηκε με ευθύνη όλων των ισχυρών βρόντων στη Διεθνή Κοινότητα. Εννοώ και τα Ηνωμένα Έθνη και τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφάλειάς, τα οποία με το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν, δεν έκαναν το καθήκον τους.

Το καθήκον τους ήταν να βρουν έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή για λύση, αυτή τη λύση που πρόβλεψαν οι διεθνείς συνθήκες. Δηλαδή μια ειρηνική συμβίωση των δυο κρατών. Η συγκεκριμένη χαρακτηρίστηκε ως μια de facto λύση, η οποία όμως παράγει κατά καιρούς ατέλειωτα θύματα με εξάρσεις που έχει η βία, όπως έγινε στις 7 Οκτωβρίου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η αιματοχυσία, ιδίως αυτή που αφορά αμάχους.

Η Διεθνής κοινότητα μέσω του ΟΗΕ και χρησιμοποιώντας άλλους Διεθνείς περιφερειακούς οργανισμούς, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια ισχυρή δύναμη, η οποία θα αντιπαρατεθεί στις δυο πλευρές, θα αναζητήσει τους αιτίους αυτής της έξαρσης βίας, δηλαδή τα μέλη της Χαμάς και αυτούς που τους στήριξαν, πιθανότατα το Ιράν αλλά όχι μόνο, ώστε να κάνουν αυτή την αιφνίδια επίθεση και να μπορέσουν εάν συλληφθούν αυτοί ή εάν εξουδετερωθούν, ώστε να μην μπορούν να παράγουν άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα. Να απαιτηθεί και από το Ισραήλ η άμεση κατάπαυση του πυρός, που ουσιαστικά είναι νόμιμή άμυνα.

Πρέπει να υπάρξει μια ηρεμία κάποιου χρόνου και ταυτόχρονα δραστηριοποίηση του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας με νομικά κείμενα, αποφάσεις, εκτελεστές αλλά και με ανάληψη δράσης ειρηνευτική και προσπάθεια να μην συνεχιστεί αυτό που γίνεται.

Από τη μια μεριά το Ισραήλ διαθέτοντας αεροπορία βομβαρδίζει ένα νοσοκομείο, ένα στρατόπεδο, ένα καταυλισμό προσφύγων προσπαθώντας να χτυπήσει τα στελέχη της Χαμάς. Σκοτώνει όμως σε αυτή την προσπάθεια του πάρα πολλούς και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ταυτόχρονα, η Χαμάς και από τον χώρο της Γάζας και τώρα μέσω της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ρίχνει καθημερινά χιλιάδες πυραύλους. Άρα είναι ένα απόλυτο χάος, το οποίο με δεδομένο ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα συμφέροντα, φανατικοί στις απόψεις τους και ότι διαθέτουν υψηλή στρατιωτική ικανότητα και μπορούν να συνεχίσουν αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό. Αυτό το σύμπλοκο πρέπει να αδρανοποιηθεί. Αλλιώς πραγματικά θα έχουμε φτάσει στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής, δεδομένου ότι και το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και το Ιράν είτε κατέχει είτε μπορεί να αποκτήσει.

FILE PHOTO: Israeli military reservists sing together as they sign a pledge to suspend voluntary service if the government passes judicial overhaul legislation, near the defence ministry in Tel Aviv, Israel, July 19, 2023. REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην ανατολική μεσόγειο και με βάσεις αλλά και με 4 αεροπλανοφόρα. Η Ρωσία είναι προφανές ότι δε θα αφήσει την κατάσταση αυτή αναπάντητη. Ενώ συνολικά ο Αραβικός και Ισλαμικός κόσμος, υπό την επιρροή των θανάτων και της τραγωδίας των αμάχων, αλλά και με την υποκίνηση φανατικών ηγετών, θρησκευτικών ή πολιτικών, ζητούν εκδίκηση, την ώρα που στο ίδιο το Ισραήλ οι οικογένειες των νεκρών και ομήρων ζητούν και αυτοί αποκατάστασή με κάθε τρόπο αυτής της παρανομίας και εγκληματικής δράσης της Χαμάς, από την οποία ξεκίνησαν όλα.

Θυμίζω ότι δεν έπρεπε να αφήσουμε ως Διεθνή Κοινότητα τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ. Έπρεπε νωρίτερα να δώσουμε λύσεις με αποτελεσματικό και δίκαιο, σύμφωνα με τις συνθήκες και κατά το Διεθνές Δίκαιο, τρόπο ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα εδώ από τους ακραίους, οι οποίοι θέλουν την απόλυτη κατίσχυση των απόψεών τους».

Το Ιράν ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει συνολικά την δύση

«Είναι υψηλή η πιθανότητα να δούμε πιο άμεσα την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο. Παρόλα αυτά το Ιράν ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει μια συνολική αντίδραση από τη Δύση. Επομένως, δεν πιστεύω πως θα το κάνει πάρα μόνο όταν τα πράγματα δε θα έχουν άλλο τρόπο. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και από τη μεριά του Ισραήλ, το οποίο από όσο γνωρίζουμε το εμπόδισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές να αναλάβει στρατιωτική δράση με τη μορφή έκτακτων επιχειρήσεων από αέρος ή με πυραυλικά πλήγματα στο Ιράν, για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μπορεί λοιπόν αυτό να συμβεί οποτεδήποτε. Επομένως, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να διολισθήσουμε  σε μια διεθνής σύγκρουση. Οπότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Σε αυτές τις συνθήκες, ακραία κράτη, τα οποία θέλουν να εμφανίζονται ως ειρηνόφιλα και ειρηνοποιοί, όπως η Τουρκία θα τα εκμεταλλευτούν».

Ο Παλαιστινιακός λαός είναι όμηρος της Χαμάς

«Ο Παλαιστινιακός λαός είναι όμηρος της Χαμάς και ίσως και της Χεζμπολάχ. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ερντογάν λέει ότι είναι ένα εθνικό απελευθερωτικό κίνημα. Τέτοιο ήταν το κίνημα του Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο έχει διαδεχθεί ο Μαχμούντ Αμπάς και είναι αυτό που εκπροσωπεί η Παλαιστινιακή Αρχή (PLO), που είναι και μέλος των Ηνωμένων Εθνών, όχι ως κράτος αλλά ως κίνημα. Θα ήταν χρήσιμο ο Παλαιστινιακός λαός ιδίως στη Γάζα να εμποδίσει ή να διώξει τα στελέχη της Χαμάς, που ουσιαστικά έχουν αναλάβει μόνοι τους το ρόλο των ηρώων και των αντιπάλων του Ισραήλ, με έναν τρόπο που προκάλεσε αυτή την αντίδραση, που ήταν ναι υπέρμετρη, αλλά ήταν αναμενόμενη με βάση τα ιστορικά προηγούμενα. Άρα, το να θέλεις να κάνεις μια εκδίκηση ή να δείξεις ότι έχεις στρατιωτική ικανότητα δεν αρκεί, πρέπει να κάνεις και μια πρόβλεψη στο μέλλον ώστε να μη γυρίσει αυτό εις βάρος σου. Και δυστυχώς αυτό δεν το έκανε η Χαμάς. Επιτέθηκε σε αμάχους, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, το οποίο έχοντας την δύναμη, ισχυρή διεθνή στήριξη και ουσιαστικά τώρα προσπαθεί να εκδιώξει μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας»

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE