Η ποίηση της πέτρας | Η κλασική Ελλάδα μέσα από τον φακό του Robert McCabe

Share on:

Με πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βουδαπέστη, σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Robert McCabe, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Βουδαπέστη ασπρόμαυρες φωτογραφίες του καλλιτέχνη από τη συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην ιστορική Εθνική Βιβλιοθήκη Széchényi, σε επιμέλεια της Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη.

Ο διακεκριμένος φιλέλληνας Αμερικανός φωτογράφος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει το πνεύμα και την ψυχή της χώρας, παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Το φωτογραφικό έργο του Robert McCabe, το οποίο καταγράφει την ιστορία, τον πολιτισμό και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, με ιδιαίτερα ελκυστικό και δυναμικό τρόπο, περιλαμβάνει και σημαντικό αριθμό φωτογραφιών αρχαιολογικών μνημείων. Η Αθήνα, η Ακρόπολη, το Σούνιο, Επίδαυρος, οι Μυκήνες, ο Μυστράς, οι Δελφοί, τα Μετέωρα, η Δωδώνη, η Κάμειρος, η Λίνδος, η Κνωσός, όπως τα είδε, δεκαετίες πριν, η καλλιτεχνική και ευαίσθητη ματιά ενός νεαρού Αμερικανού παρουσιάζονται στο ουγγρικό κοινό στην έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη Széchényi.

Η έκθεση, την οποία θα εγκαινιάσει στις 10 Νοεμβρίου ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Αποστολάκης, θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου. Τόσο η ποιότητα του έργου του Robert McCabe, όσο και ο εντυπωσιακός χώρος της έκθεσης που εξασφάλισε η Πρεσβεία, στην εμβληματική περιοχή του Κάστρου της Βούδας, στην πόλη της Βουδαπέστης, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στο ουγγρικό κοινό και να αναδειχθεί σε μείζον πολιτιστικό γεγονός, συμβάλλοντας στην δυναμική προβολή της χώρας μας και του πολιτισμού της στην Ουγγαρία.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines, του ΕΟΤ και των οίνων Nico Lazaridi.


Ο φωτογράφος αφιερώνει τις εικόνες της έκθεσης αυτής στη μνήμη του φίλου του, Ούγγρου φιλέλληνα Edmond Solymosy, η οικογένεια του οποίου φιλοξένησε τον Patrick Leigh-Fermor στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του από το Ρότερνταμ στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι ελληνικές αρχαιότητες έχουν ένα εκπληκτικά ευρύ κοινόν. Ενδιαφέρουν αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, ποιητές, ερωτευμένους, ιστορικούς, καλλιτέχνες, ζωγράφους, χτίστες, επιστήμονες, λογίους και, φυσικά, φωτογράφους. 

Τα ερείπια συγκινούν με πολλούς και ποικίλους τρόπους τον κάθε επισκέπτη. Του θυμίζουν την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών, περιόδους εκπληκτικής επιτυχίας που ακολουθούνται από εισβολές και καταστροφές. Ιχνηλατούν την ιστορία ενός λαού μέσα από εποχές λάμψης και ευμάρειας σε άλλες φτώχειας και απώλειας. Ακόμη και στην αρχαιότητα ένα είδος ιερότητας περιέβαλλε τα παλαιότατα κατάλοιπα του παρελθόντος. Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες χρόνια αργότερα, πανάρχαιες τοποθεσίες ή κατασκευές γίνονταν αντικείμενα προσκυνήματος.

Σήμερα κάθε αρχαιολογικός τόπος στην Ελλάδα μάς θυμίζει τη δική του μοναδική ιστoρία του ελληνισμού, τα επιτεύγματα, τις απώλειες και τις αναγεννήσεις του.»

Από τον πρόλογο του βιβλίου Robert McCabe CHRONOGRAPHY, για την επέτειο των 180 χρόνων της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας, 2017

Πηγή: iefimerida.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE