Σε ήττα κατέληξε η πρώτη μεγάλη ουκρανική επίθεση στην Ζαπορίζια

Share on:

Οι Ουκρανοί υπέστησαν μεγάλη ήττα στην πρώτη σοβαρή επίθεσή τους στο Ορίκχοβ νότια της Ζαπορίζια καθώς οι δυνάμεις τους παγιδεύτηκαν μέσα στα ρωσικά ναρκοπέδια και χτυπήθηκαν ανηλεώς από την ρωσική Αεροπορία και το ρωσικό Πυροβολικό.

Οι Ουκρανοί έχουν δεχτεί συντριπτικά πλήγματα και συγκεντρώνουν νέες δυνάμεις για να επιχειρήσουν κατά των ρωσικών αμυντικών γραμμών εκ νέου σήμερα.

Ο τρόπος με τον οποίο επιτίθενται κατά της ρωσικής αμυντικής διάταξης τους αποφέρει βαρύτατες απώλειες και δείχνει πως στο Κίεβο και πρωτίστως στην Δύση έχουν μεγάλο άγχος να παρουσιάσουν κάποια νίκη.

Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για αντεπίθεση όταν και εφόσον «σβήσουν» και την επόμενη ουκρανική επιθετική ενέργεια.

Φαίνεται ότι η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει. Αυτό δείχνει η εμπλοκή μεγάλου όγκου ουκρανικών δυνάμεων.

Οι μάχες ήταν πολύ σκληρές, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν μόνο μικρά κέρδη και σύμφωνα με ρωσικές πηγές μου φαίνεται ότι υπήρξαν μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως από την ουκρανική πλευρά.

Όμως αυτοί που έχουν πρόβλημα εφεδρειών είναι πλέον οι Ουκρανοί.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν επιθέσεις σε εξέλιξη, αλλά μεγάλοι σχηματισμοί της Ουκρανίας λαμβάνουν θέσεις για να συνεχίσουν τις επιθέσεις.

Η ουκρανική πλευρά είναι απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου. Πρέπει να διαπεράσουν όχι μόνο την πρώτη ρωσική γραμμή άμυνας αλλά και έναν μεγάλο αριθμό αμυντικών γραμμών πίσω από την πρώτη.

Είναι οι λεγόμενες εναλλακτικές και συμπληρωματικές γραμμές άμυνας.

Για να πετύχει, η ουκρανική πλευρά δεν μπορεί να χρειαστεί πολλές μέρες με τεράστιες απώλειες για να σπάσει κάθε γραμμή άμυνας.

Οι επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες μπορεί να είναι μερικές από τις πιο σημαντικές μέρες του 2023 για την ουκρανική σύγκρουση.

Εάν οι Ουκρανοί δεν καταφέρουν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα και υποστούν τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών, η καλοκαιρινή επίθεση θα είναι βραχύβια και θα αποτύχει.

Εάν από την άλλη πλευρά οι ουκρανικές δυνάμεις διαπεράσουν την πρώτη γραμμή άμυνας, πρέπει να διασπάσουν και την επόμενη γραμμή άμυνας ξεκινώντας και πάλι από την αρχή.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει σημαντική επιτυχία είναι εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταρρεύσουν υπό την πίεση των επιθέσεων και εξαπλωθεί πανικός.

Αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Η Ουκρανία πρέπει να σημειώσει σημαντική επιτυχία κατά τη διάρκεια της επίθεσης για να αξίζει το κόστος.

Η πίεση τόσο στο εσωτερικό των δυτικών χωρών, όσο και από τη Δύση προς την Ουκρανία, θα αυξηθεί στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης.

Από την άλλη πλευρά, μια νικηφόρα Ρωσία μπορεί να θέλει να πάει για μια στρατιωτική νίκη αντί για διαπραγματεύσεις και να χρησιμοποιήσει μια ουκρανική ήττα για μια μεγάλη επίθεση.

about:blank

Αυτή την στιγμή με βάση πως ξεκίνησε και εξελίχθηκε η ουκρανική αντεπίθεση τις πρώτες ημέρες το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια ήττα της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και ούτε αριθμητική υπεροχή ενώ αντιμετωπίζουν έναν εχθρό με υπεροχή σε πυροβολικό και αεροπορία που τους περιμένει σε καλά προετοιμασμένες οχυρώσεις.

Αυτή την στιγμή δείχνει να έχουμε επανάληψη της μάχης του Κουρσκ το 1943.

Όταν το γερμανικό Τρίτο Ράιχ έριξε όλες τις εφεδρείες του σε μια επίθεση ενάντια στις καλά προετοιμασμένες σοβιετικές άμυνες και εξάντλησε όλες τις συγκεντρωμένες εφεδρείες του μέσα σε μερικές εβδομάδες, χωρίς καμία σημαντική επιτυχία.

Πηγή: defencent.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE