Πως η Άγκυρα παρεμβαίνει στις Ελληνικές εκλογές | Τι συμβαίνει στη Θράκη

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Τους ασκούς του αιόλου στη Θράκη ανοίγει η τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. και εκ νέου υποψηφίου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εμπλοκή του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στις εκλογικές διαδικασίες.

“Βροχή” καταγγελιών για την συμπεριφορά ορισμένων υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, είδαν το φως της δημοσιότητας από πολιτικά πρόσωπα που κάνουν λόγο για χειραγώγηση μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας, είτε από το Τουρκικό Προξενείο, είτε από ξένα κέντρα.

Για «ωμή και αισχρή παρέμβαση» του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη, κάνει λόγο μέσω ανάρτηση της η Ελένη Λαφτσή, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή», με αφορμή την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ ως Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον «υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι του ερντογανικού κράτους».

Διχαστικές και «εκτός τόπου και χρόνου» κατονομάζει ο πρώην Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου τις αναφορές περί ύπαρξης Τούρκων υποψηφίων από την «τουρκική μειονότητα» στα ψηφοδέλτια των κομμάτων σε Ροδόπη και Ξάνθη, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια έχει κατακτηθεί ένα επίπεδο αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή με σεβασμό στην διαφορετικότητα,  που κανείς δεν είναι σε θέση να υπονομεύσει».

Από τη πλευρά του ο Πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω στο θέμα σημείωσε πως εσκεμμένα ανέχεται τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να έχει μικροκομματικό συμφέρον.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ο δημοσιογράφος από τη Ροδόπη Κοσμάς Καραΐσκος ανέφερε πως η επιλογή των υποψηφίων δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Νέα Δημοκρατία, αλλά με αυτόν που προτιμάει η Άγκυρα, η οποία θέτει τις πολιτικές εξελίξεις στο νομό.

Υπενθυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς τον Φεβρουάριο του 2023 το πρώην μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ροδόπης και πρώην αναπληρωτής Συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Α’ Κομοτηνής, Θανάσης Καλογιαντσίδης, παραιτήθηκε στρεφόμενος κατά του Οζγκιούρ Φερχάτ, για τον οποίον όπως καταγγέλλει «έχει παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής».

Αναλυτικότερα,

Ελένη Λαφτσή
Δημήτρης Χαρίτου

Καραΐσκος | Η Άγκυρα είναι αυτή που θέτει τις πολιτικές εξελίξεις στο νομό Ροδόπης

Ο Δημοσιογράφος της Ροδόπης Κοσμάς Καραΐσκος μίλησε στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί πολλά χρόνια τώρα στο νομό, κάνοντας λόγο για ένα αποτέλεσμα της αδιαφορίας των Ελλήνων ηγετών.

«Είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας των Ελλήνων ηγετών για τη κατάσταση στη περιοχή στη Ροδόπη. Για αυτό και παρέμεινε στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές εκλογές. Δεν είναι το πρώτο περιστατικό που εκπλήσσει προεκλογικά την Ελλάδα. Νομίζω όλοι θυμόμαστε πως στις Ευρωεκλογές όπου η Ροδόπη και η Ξάνθη έβγαζε πρώτο το “κόμμα των Τούρκων” (DEB). Όταν λοιπόν επί δεκαετίες ανέχεσαι αυτό το καθεστώς, το καρκίνωμα της επιρροής της Τουρκίας στη Θράκη, μετά δε γίνεται να μας εκπλήσσει τίποτα. Ακόμα και αυτό το αφήγημα που λένε πολλοί Έλληνες Πολιτικοί ότι υπάρχει μια τεράστια αρμονική συμβίωση, η δική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή υπάρχει γιατί απλά τους συμφέρει προς το παρόν στην Άγκυρα.

Σε ένα σημαντικό βαθμό η Άγκυρα είναι αυτή που θέτει τις πολιτικές εξελίξεις στο νομό Ροδόπης , γιατί δεν έχει αντίπαλο. Από τη μία έχουμε την Άγκυρα, η οποία ασκεί εθνική πολιτική, όπως τη συμφέρει και από την άλλη πολιτικά συμφέροντα, να ωφεληθεί το κόμμα μου.

Εν προκειμένου δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Δημοκρατία, έχει να κάνει με αυτόν που προτίμησε η Άγκυρα. Αν για παράδειγμα αύριο πει ο κύριος Οζγκιουρ Φερχάτ πως θα κατέβει με τη Νέα Δημοκρατία και θεωρήσει η Άγκυρα πως ακολουθεί την ίδια πολιτική, την επιθυμητή για αυτήν γραμμή, θα υποστηρίξει και πάλι εκείνον.

Πράγματι η κυρία Λαφτσή δεν είναι η μόνη που καταγγέλλει δημόσια το θέμα, κι άλλο στελέχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης πριν λίγους μήνες παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον κύριο Οζγκιουρ Φερχάτ ότι έχει καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ως παραμάγαζο του Τουρκικού Προξενείου. Οι καταγγελίες γίνονται, όμως κανείς δεν ασχολείται.

Τα κόμματα δεν ασχολούνται γιατί έτσι τους συμφέρει, συνέχεια κερδίζουν έδαφος οι αντίπαλοι.»

Στυλιανίδης | Ούτε ιδεολογικό ούτε πολιτικό το κόκκινο χρώμα της Ροδόπης

Την δική του τοποθέτηση έδωσε στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου ο Πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδης, χαρακτήρισε πολιτικό και νομικό λάθος να γίνεται παρέμβαση από ξενοκίνητους μηχανισμούς στο εσωτερικό μιας άλλης χώρας.

«Έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων υποψηφίων αλλά και τον εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με ξένα κέντρα τα οποία επιδίωξαν κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα της Θράκης όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Είδαμε ότι το χρώμα στο νομό της Ροδόπης διαφοροποιείται από όλη την υπόλοιπη χώρα. Αυτό το χρώμα λοιπόν δεν έχει ούτε ιδεολογικό ούτε πολιτικό πρόσημο.

Αντιθέτως, η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης τράβηξε μια κουρτίνα που επι χρόνια σκεπάζει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θράκη για τη χειραγώγηση μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας είτε από το Τουρκικό Προξενείο είτε από ξένα κέντρα. Έτσι λοιπόν, προφανώς η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να δώσει έμφαση σε αυτό ώστε να σταματήσει το φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται κατά καιρούς. Θυμίζω προς πριν μερικά χρόνια στις Ευρωεκλογές το χρώμα του χάρτη στους δυο νομούς (Ξάνθη-Ροδόπη) ήταν γκρίζο. Ουσιαστικά πλέον παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά και βγάζουμε κανόνες με τους οποίους τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συμπεριφέρονται. Σε σχέση φυσικά με τη μουσουλμανική μειονότητα που έχει συγκεκριμένα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει αλλά και σε σχέση με ξένους κύκλους που προσπαθούν να την εργαλειοποιουν ώστε να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς και όχι να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους.

Το βασικό που ελέγχεται μέσα από τη δήλωση που έγινε είναι η συμπεριφορά ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος απέναντι σε ξένα κέντρα που προσπαθούν να επηρεάσουν ή να χειραγωγήσουν την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας. Προσωπικά πολιτεύομαι πολλά χρόνια στη Ροδόπη και βγαίνω 1ος βουλευτής για 11η φορά. Ποτέ στην επαφή μου είτε με τη μειονότητα είτε με τη πλειονότητα δεν επιδίωξα να βάλω ενδιάμεσους μηχανισμούς, οι οποίοι πάντοτε προσπαθούν να επέμβουν και να μπούνε, ώστε να πάρουν και οι ίδιοι υπεραξία. Γιατί δε θεωρώ πολιτικά σωστό και αν θέλετε και νομικά σωστό στο εσωτερικό μιας άλλης χώρας να γίνεται η παρέμβαση από ξενοκίνητους μηχανισμούς. Εδώ λοιπόν κρίνεται και η συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει επιλέξει να ανέχεται διάφορες τέτοιου είδους παρεμβάσεις αρκεί να έχει μικροκομματικό συμφέρον.»

Μητσοτάκης | Ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη

Θίγοντας το ζήτημα ανοιχτής παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή υπέρ του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε:

«Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζει: «Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: Δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την εθνική μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία».

«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους» υπογραμμίζει επίσης ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για έξωθεν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE