«Πνίγεται» από τον καπνό η Νέα Υόρκη

Share on:

Χθες, πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες του Καναδά ήταν αναγκασμένοι να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα.

Εκατομμύρια άνθρωποι στη βόρεια Αμερική έχουν λάβει την οδηγία να φορούν μάσκες N95 σε εξωτερικούς χώρους λόγω των κακών επιπέδων ποιότητας του αέρα που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές ιστορικών διαστάσεων που καίνε στον Καναδά.

Η Νέα Υόρκη ξεκινάει την Πέμπτη τη διανομή δωρεάν μασκών. Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες να φορούν μάσκα εάν δεν μπορούν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Οι αρχές προειδοποιούν ότι οι επικίνδυνες συνθήκες αναμένεται να επιμείνουν και το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) χαρακτήρισε την ποιότητα του αέρα σε μεγάλο μέρος του βορειοανατολικού τμήματος ως «ανθυγιεινή», ειδικά για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Συνολικά, πιστεύεται ότι η προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα αφορά εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια Αμερική.

Μεγάλο μέρος του καπνού προέρχεται από την καναδική επαρχία Κεμπέκ, όπου καίνε 150 φωτιές.  Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι αναμένεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την επαρχία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. Είναι ήδη η χειρότερη περίοδος πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ στο Κεμπέκ.

Συνολικά, χθες, πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες του Καναδά ήταν αναγκασμένοι να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών, οι μισοί και πλέον στο Κεμπέκ, όπου οι αρχές ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα από τις εστίες τους επιπλέον 4.000 κατοίκους.

Μετά τις καναδικές επαρχίες Αλμπέρτα (δυτικά) και Νέα Σκοτία (ανατολικά), ήταν η σειρά του Κεμπέκ να βιώσει πυρκαγιές έκτασης που «δεν είχε ξαναδεί ποτέ»: σχεδόν 140 φωτιές ήταν ενεργές χθες, ανάμεσά τους περίπου σαράντα που χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας των Δασών από τις Πυρκαγιές (Société de protection des forêts contre le feu, SOPFEU). Και δεν αναμένεται να σημειωθούν βροχές πριν από το βράδυ της Δευτέρας.

«Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βίας σχεδόν 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα», τόνισε ο πρωθυπουργός της επαρχίας Φρανσουά Λεγκό. Κατά συνέπεια οι αρχές είναι αναγκασμένες να καθυστερούν τις προσπάθειες να ελεγχθούν κάποιες και να επικεντρώνονται «στις τοποθεσίες όπου η κατάσταση είναι επείγουσα», συνέχισε.

Οι αρχές του Κεμπέκ έχουν αναπτύξει εκατοντάδες ανθρώπους στο πεδίο. Με τη διεθνή βοήθεια, ιδίως τους περίπου εκατό πυροσβέστες από τη Γαλλία, που αναμένεται να φθάσουν στην επαρχία ως αύριο Παρασκευή, ελπίζουν να φθάσουν τους 1.200.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται επίσης εξαιρετική από τις αρχές σε ό,τι αφορά την έκταση που έχει καεί ως αυτή την περίοδο της χρονιάς. Ο Καναδάς στο σύνολό του ζει χρονιά χωρίς προηγούμενο: 38 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, σύνολο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Καναδάς, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής θέσης του βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, έχει βρεθεί αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, την ένταση και τη συχνότητα των οποίων επαυξάνει η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: naftemporiki.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE