“1550” Band | Τα τραγούδια μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών

Share on:


Συνέντευξη στη Μαρία Στέλλα Τσάτση

Κόσμος παντού, ώσπου ξάφνου, τα φώτα ανάβουν και στην σκηνή βγαίνουν πέντε μοναδικές πυρκαγιές. Ο Ρουσσέτος Δημήτρογλου, ο Τάσος Σταύρακας, ο Μηνάς Τσίγκος, ο Αντώνης Βουζουναράς και ο Ιάκωβος Σαμψάκης. Ασυναγώνιστοι, μοναδικοί, με καταλυτική και δυναμική παρουσία,
καθαρόαιμοι ροκ καλλιτέχνες που μέσα από τα τραγούδια και την αστείρευτη αγάπη τους, προς την μουσική βομβαρδίζουν τις νύχτες μας, με μπόλικη θετική ενέργεια.


Το “Ήσουν Παντού”, “Ταξιδιώτης της Ερήμου”, “Τις Νύχτες Ντύνομαι Παιδί”, ”Έρωτας Πρόσφυγας”(Όλα Είναι Δρόμος), “Άσε με να σ’ αγαπάω”, “Κάποια Κυριακή” κ.α. Είναι κάποια από τα σπάνια διαμάντια τους, μέσα από τα οποία έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, με μια έντονη εσάνς από ροκ νότες, funk ψήγματα, pop ηχοχρώματα μέχρι hard rock ξεσπάσματα. Οι 1550, από την πρώτη δισκογραφική τους παρουσία μέχρι και αυτή την ώρα, ακολουθούν μια συνεχή άνοδο και εξέλιξη.


Όταν όμως έχεις δίπλα σου, αρχηγό και καθοδηγητή, τον εμβληματικό κιθαρίστα, ενορχηστρωτή και στιχουργό, Ρουσσέτο Δημήτρογλου δεν υπάρχει μπροστά σου άλλος δρόμος πέρα από την επιτυχία. Ο μεγάλος μουσικός, συνεργάστηκε με τον αείμνηστο Παντελή Παντελίδη, ανέλαβε την ενορχήστρωση στα περισσότερα από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στους τέσσερις δίσκους του. Υπήρξε μαέστρος και κιθαρίστας του καθώς επίσης ενορχήστρωσε και κάποια από τα κομμάτια του, όπως το (“Θυμάμαι”, “Άλλη μια Ευκαιρία” και “Καράβια στο Βυθό”).


Η μπάντα του, η οποία μετράει 25 ολόκληρα χρόνια ζωής, σφύζει από δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Όλη η δισκογραφία των 1550, μας έχει χαρίσει απλόχερα ένα πολύτιμο μωσαϊκό από ήχους, μελωδίες και ρυθμούς, τους οποίους έχουν τιμήσει επάξια σε όλη την καριέρα τους μέχρι και τώρα. Όσο για τις διασκευές τους, όλες είναι η μια καλύτερη από την άλλη. Tο “Ακόμα Μια Φορά” (Δεν Είσαι Εδώ)’’, ‘’Θεός Αν Είναι”, “Το Παλιό Μου Παλτό”, το “Βενζινάδικο”, η «Σταρ Του Σινεμά», το “Προσωπικά”, είχαν τεράστια απήχηση στο κοινό. Αυτό οφείλεται, στην καλοραμμένη ενορχήστρωση, παραγωγή και απόδοση του συγκροτήματος.


Μοναδικό τους βραβείο, η αγάπη του κόσμου που τους ακολουθεί πιστά χρόνια τώρα. Τα παράσημα τους, είναι οι αμέτρητες εμφανίσεις και συνεργασίες τους , με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, όπως (Ελένα Παπαρίζου, Νίκος Ζιώγαλας, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Αντώνης Ρέμος, Πάνος Μουζουράκης, Παντελής Παντελίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Σταρόβας και πολλούς άλλους ακόμα. Μια ακόμη συνεργασία, η οποία άφησε το στίγμα της στην πολυετή διαδρομή τους, είναι το ταίριασμα με τον αξεπέραστο Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τόσο επί σκηνής, όσο και δισκογραφικά στο (άλμπουμ «Μετωπική» 2007).


Το 2009, τα τραγούδια τους ‘’The true face of beauty’’ και ‘’All that you want’’, “στόλισαν” στην κυριολεξία την ταινία, η ‘’Η Σκόνη του Χρόνου’’, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και απέσπασαν αξιέπαινες κριτικές. Το “Πάτρα Ζω Στον Ερωτά σου”, είναι το τελευταίο τους τραγούδι, το οποίο κυκλοφορεί από την Panik Platinum. Ένα τραγούδι, το οποίο πλέκει αρμονικά το χτες με το σήμερα. Σε στίχους Ρουσσετου Δημητρογλου και Μήνα Τσίγκου και ενορχήστρωση Ρουσσετου Δημητρογλου. Ο chief των “1550”, Ρουσσέτος Δημήτρογλου, μέσα από την μοναδική συνέντευξη που μας παραχώρησε αποκλειστικά στο www.valuenews.gr, μας μίλησε για την μπάντα, τα τραγούδια, τις συνεργασίες τους, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το κίνημα #metoo καθώς και τα επόμενα βήματά τους.

  • Ξεδίπλωσε μας την ιστορία της μπάντας, μέσα σε λίγες γραμμές
    και σύστησέ μας το υπόλοιπο dream team των 1550;

    Μια παρέα φίλων που γυρνούσαμε τα μπαρ της Αθήνας και παίζαμε Ροκιες και γουστάραμε. 25 χρόνια μετά, είμαστε μια παρέα φίλων που γυρίζουμε όλη την Ελλάδα παίζουμε ροκιές και γουστάρουμε. Η μόνη διαφορά είναι, ότι τώρα είμαστε υπόλογοι στους φίλους του συγκροτήματος όσο αφορά τα τραγούδια και την ποιότητα των ζωντανών μας εμφανίσεων. Ακόμη ένα πράγμα που έχει αλλάξει είναι, ότι η ζωή μας εξαρτάται από το χόμπι μας που είναι και η εργασία μας. Λοιπόν στην φωνή της μπάντας είναι ο εξαιρετικός τραγουδιστής και χαρισματικός performer Μηνάς Τσίγκος. Στα πλήκτρα, πιάνο, ακορντεόν ο συνοδοιπόρος μου από την αρχή των 1550, ο Τάσος Σταύρακας, στο μπάσο ο Αντώνης Βουζού και στα τύμπανα ο Ιάκωβος Σαμψάκης. Όλοι τους πολύ καλοί άνθρωποι και ταλαντούχοι μουσικοί.

  • Πες μας λίγα λόγια για το νέο σας single, “Πατρα ζω στον ερωτά
    σου” καθώς και την συνεργασία σας με την Panic Platinum;

    Το τραγούδι Πάτρα ζω στον έρωτα σου, είναι ένα τραγούδι που γράψαμε για τον έρωτα που έχουμε νιώσει στην πόλη την οποία έχουμε και μας έχει αγαπήσει με τρόπο πρωτόγνωρο. Με την εταιρεία Panik συνεργαζόμαστε από το 2012. Η σχέση μας, είναι να εκδίδει στις πλατφόρμες της τα τραγούδια μας.

  • Τι είναι αυτό που σας ώθησε να “δώσετε πνοή” και
    διασκευάσατε τραγούδια όπως «Θεός αν είναι», το
    «Βενζινάδικο», το «Προσωπικά»;

    Η αγάπη μας για αυτά τα τραγούδια και ότι θέλαμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο να γίνουμε ένα κομμάτι της ιστορίας τους
  • Ποιο τραγούδι σας, θεωρείς ότι αγαπήθηκε περισσότερο από το
    κοινό; και γιατί;

    Αναμφισβήτητα το “Τις νύχτες Ντύνομαι παιδί” από το 4ο άλμπουμ των 1550 αλλά και το “Εξομολόγηση” από τον επερχόμενο δίσκο μας.

  • Υπάρχουν στίχοι σε κάποιο από τα τραγούδια σας, που σας
    αντικατοπτρίζουν;

    Όλα τα τραγούδια μας, είναι βιώματα μας άρα είμαστε εμείς.

  • Υπάρχει “κάτι” που θα άλλαζες και “κάτι” που θα άφηνες ίδιο
    από την “συνταγή” των 1550 και ποιο είναι αυτό;

    Δεν θα άλλαζα τίποτα. Αν ήταν κάτι θα το είχα αλλάξει τόσα χρόνια. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά για τους 1550 αν δεν γεννιόμασταν στο τέλος της χρυσής εποχής της Ελληνόφωνης Ροκ και είχαμε γεννηθεί στην αρχή της. Τα τραγούδια μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα τραγούδια άλλων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών της εποχής εκείνης. Συν το ότι εμείς είμαστε ακόμη εδώ ενεργοί και χωρίς καμία διακοπή. 25 χρόνια Non stop rocking you! Χωρίς να είμαστε ευνοημένοι ούτε από ραδιόφωνα ούτε από παρατάξεις κομματικές ούτε από την εποχή πιστεύω ότι μια χαρά τα έχουμε καταφέρει.
  • Τι είναι αυτό που θυμάσαι από τον μοναδικό Θόδωρο
    Αγγελόπουλου και την συνεργασία μαζί του;

    Την στιγμή που του έδωσα το Cd με τα δυο τραγούδια μας στο χέρι . Ένα βράδυ που έβρεχε πολύ, κάπου σε ένα studio στην Αγία Παρασκευή. Αυτή είναι η πιο δυνατή εικόνα. Μετά όταν βρεθήκαμε ανάμεσα από τους συντελεστές της ταινίας -παγκόσμια ονόματα- στην πρεμιέρα στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης μαζί του, ήταν κάτι πολύ όμορφο και ξεχωριστό.
  • Πες μου μια συνεργασία που θα ήταν όνειρο ζωής για εσάς;
    Στην Ελλάδα με όσους θέλαμε να συνεργαστούμε το κάναμε. Υπάρχουν καλλιτέχνες που ακόμη θα θέλαμε να κάνουμε πράγματα παρέα αλλά αυτό θα το δείξει το μέλλον.

  • Κάτω από ποιο πρίσμα, πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η ελληνική
    δισκογραφία;

    Έχουμε μπει στην εποχή του single για ακόμη μια φορά στην ιστορία. Λίγοι καλλιτέχνες βγάζουν ολοκληρωμένα άλμπουμ και μπράβο τους γιατί με αυτό τον τρόπο κλείνουν μέσα σε αυτά την κάθε περίοδο και φτιάχνουν ιστορία. Αυτή την στιγμή υπάρχει η μεγαλύτερη εκμετάλλευση από ποτέ, νέων ανθρώπων με όνειρα να γίνουν τραγουδιστές. Καλύτερα να ρωτήσετε τις ίδιες τις δισκογραφικές εταιρείες πόσα λεφτά ζητούν για την παραγωγή και το upload ενός τραγουδιού και πόσα χρήματα πετιούνται στον κουβά της google του youtube του insta κτλπ, από τα παιδιά που παραμυθιάζουν. Ψεύτικες προβολές, ψεύτικοι φίλοι, followers. Επιπλέον οι δισκογραφικές έχουν γίνει και μάνατζερς και bookers παίρνοντας πάνω από τα μισά (στις περισσότερες περιπτώσεις) από τους καλλιτέχνες που έχουν υπογράψει.
  • Ποια θεωρείς ότι ήταν η καλύτερη και ποια η δυσκολότερη
    συνεργασία στην μέχρι τώρα καριέρα σας; (ως συγκρότημα)

    Όσο αφορά το πάντρεμα μουσικής και συναισθήματος με τον ζωντανό θρύλο τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου που εφέτος γιορτάζει τα 50χρόνια δισκογραφίας. Όσο αφορά τις συνθήκες τις απολαβές και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με τον Αντώνη Ρέμο στα Love Stories του
    ομίλου Παπαθεοχάρη. Όσο αφορά τις “δυσκολότερες” δεν υπήρξε κάτι το οποίο θα μας σταματούσε οπότε τις κρατάμε σαν μάθημα και τις πετάμε εκεί που τους αξίζουν.
  • Ποια είναι η γνώμη σου σχετικά με το κίνημα #metoo;
    Είναι κάτι που θα μπορούσε να βάλει σε τάξη τα πράγματα αλλά χρησιμοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Προσωπικά πιστεύω ότι σε κάποιους χώρους όπως του θεάτρου έγινε στοχευμένα για να αλλάξουν οι ισορροπίες και η ιεραρχία. Καταστράφηκαν άνθρωποι,
    προφυλακίστηκαν άνθρωποι (με κατηγορίες και όχι με αποδείξεις) και γενικά χάθηκε η δύναμη και η αξιοπιστία του κινήματος. Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως δεν μπήκε το #metoo στην πολιτική η στα καμαρίνια των καλλιτεχνών ή τα γραφεία των επιχειρηματιών για να γελάσουμε και εμείς λίγο.
  • Έχετε ποτέ βίωσει το bullying από μεγαλύτερα ονόματα του
    καλλιτεχνικού χώρου;

    Εννοείτε τον εκφοβισμό-τραμπουκισμό; Όχι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε βιώσει κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε αφήσει το περιθώριο σε κανέναν να τολμήσει ασκήσει βία επάνω μας ούτε ψυχική ούτε σωματική. Προσωπικά, πιστεύω ότι η λύση σε όλο αυτό είναι να μάθεις να αντιμετωπίζεις τους “μάγκες” με ότι όπλο σου έχει δώσει η φύση και η ανατροφή σου και σε καμιά περίπτωση να τους φοβάσαι.
  • Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;
    Να συνεχίσουμε να κάνουμε έντιμα αυτό που κάνουμε 25 χρόνια τώρα. Να συνεχίσουμε να παίζουμε ζωντανά μουσική και να εκδίδουμε τραγούδια με την πραγματικότητα μας.

valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE