Ποια είναι η νόσος Χ που απειλεί την ανθρωπότητα | Τρείς ειδικοί απαντούν στη ValueNews

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Θεωρητική, υποθετική αλλά ιδιαίτερα πιθανή να ξεσπάσει σε λίγα χρόνια χαρακτήρισαν τη νέα ασθένεια για την οποία προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ανακοίνωση του, γνωστή και ως “Νόσος Χ”, τρείς γιατροί στη ValueNews.gr.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εξήγησε πως το υποτιθέμενο σενάριο του ιού προέρχεται από επιστημονικά ευρήματα ορισμένων ιών κυρίως στελέχη του ιού της γρίπης, τα οποία ενώ μέχρι και σήμερα προκαλούσαν νόσο μόνο σε πτηνά. Φαίνεται ότι έχουν περάσει κάποια από αυτά σε κατώτερα θηλαστικά.

Από τη πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια νόσος που να έχει εμφανιστεί σε κάποιο μέρος του κόσμου και να θεωρούμε ότι πιθανόν θα μπορούσε να εξελιχθεί τώρα σε μορφή μιας νέας πανδημίας

Την άποψη πως η κοινωνία είναι τρομαγμένη και πως δεν χρειάζεται να ασχολείται με υποθετικά σενάρια όπως είναι η Νόσος Χ εξέφρασε από τη δική του οπτική, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αναλυτικότερα:

Τζανάκης | Σε 5-10 χρόνια πιο πιθανόν να ξεσπάσει πανδημία

Ο Καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης

Υπάρχει μια παρανόηση με τη νόσο Χ που έχει κάνει μια προειδοποίηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Θα πρέπει όλοι να ξέρουν, πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η ασθένεια. Ο ΠΟΥ απλώς προειδοποιεί για μια πιθανή πανδημία.

Ο ιός είναι άγνωστος, για αυτό και η ονομασία του είναι “Νόσος Χ”. Σκοπός του ΠΟΥ γνωστοποιώντας αυτό τον κίνδυνο είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον παγκοσμίως για να προετοιμαστούν οι κοινωνίες ,τα κράτη καθώς και οι διάφοροι υγειονομικοί σχηματισμοί, οι δομές, είτε εθνικές είτε διεθνείς στην αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας που από ότι φαίνεται θα ξεσπάσει τα επόμενα 5-10 χρόνια. Αυτό το εδράζει σε ευρήματα επιστημονικά ορισμένων ιών κυρίων στελέχη του ιού της γρίπης, τα οποία ενώ μέχρι και σήμερα προκαλούσαν νόσο μόνο σε πτηνά, φαίνεται ότι έχουν περάσει κάποια από αυτά σε κατώτερα θηλαστικά όπως είναι ζώα εκτροφών, όπως είναι σκυλιά κτλπ. Το συγκεκριμένο πέρασμα από τα πτηνά στα θηλαστικά στην ουσία συντομεύει τον δρόμο των στελεχών αυτών των νεογενών προς τον άνθρωπο, είναι σαν να μας χτυπάει τη πόρτα.

Υπό αυτή την έννοια είναι πολύ εύκολο ίσως ή μεγαλώνουν οι πιθανότητες να εκδηλωθεί μια νέα πανδημία με ένα στέλεχος κάποιου ιού, το οποίο δεν είχε προσβάλει ποτέ ξανά τον άνθρωπο. Επομένως, δεν θα έχουμε ανοσία και βεβαίως η εκδήλωση προβλημάτων από αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

Μπορεί να υπάρξει προετοιμασία για αυτά τα στελέχη από πλευράς εμβολίων ώστε να μην περάσει στον άνθρωπο. Μπορεί να γίνονται τέτοιοι πειραματισμοί, μπορεί να αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας ώστε να μην έχουμε επίπτωση στη δημόσια υγεία και να μην μεταδοθεί εύκολα ο ιός, όποτε κι αν ξεσπάσει. Υπάρχουν ενέργειες που γίνονται και ακριβώς εκεί αποσκοπεί και ο ΠΟΥ ώστε να ενεργοποιηθεί ένα πλάνο. Όποτε κι αν ξεσπάσει αυτή η πανδημία είναι σημαντικό να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, ώστε να μην έχουμε τα ίδια αποτελέσματα που είχαμε με τον κορωνοϊό.

Ένας υποψήφιος ιός, που θα μπορούσε να είναι η “Νόσος Χ” που λέμε μπορεί να είναι της οικογένειας του κορωνοϊού. Η προειδοποίηση του ΠΟΥ ως προς την άγνωστη αυτή πανδημία, είναι προειδοποίηση προς τα κράτη και τους υγειονομικούς οργανισμούς και όχι προς τους πολίτες. Οι απλοί άνθρωποι πρέπει να πειθαρχούν στις οδηγίες των εθνικών οργανισμών δημόσιας υγείας, όσον αφορά τον εμβολιασμό τους και την πρόληψη από ιογενείς λοιμώξεις.

Βασιλακόπουλος | Απαραίτητη μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη κοινή γνώμη

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Η νόσος Χ είναι μια ασθένεια που δεν υπάρχει. Δεν υφίσταται. Μιλάμε για μια θεωρητική ασθένεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το 2015 έφτιαξε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συμβουλεύουν τον ίδιο (ΠΟΥ) για το ποιες είναι οι μεταδοτικές λοιμώξεις που πιθανόν μπορεί να απασχολήσουν, είτε τα κράτη με τη μορφή επιδημιών, είτε ολόκληρου του κόσμου με τη μορφή πανδημιών.

Η δεύτερη έκδοση της λίστας των νόσων το 2018 απέκτησε και έναν καινούργιο όρο, τον όρο “Νόσος Χ”.

Με άλλα λόγια νόσος άγνωστος Χ, μια νόσος που δηλαδή δεν υπάρχει, δεν την ξέρουμε. Δεν γνωρίζουμε από τι θα προκαλείται, εάν δηλαδή θα είναι ιός ή μικρόβιο, τι συνέπειες θα έχει.

Η όλη λογική λοιπόν είναι να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας και τα κράτη για να αντιμετωπίσουν θεωρητικά τον οποιοδήποτε λοιμώδη παράγοντα. Και αυτούς που ξέρουμε αλλά και έναν που πιθανόν θα προκύψει στο μέλλον. Αυτό ακριβώς ξανασυζητήθηκε φέτος στη νέα έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού και της επιτροπής που προαναφέραμε, την οποία παρουσίασε και ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, χωρίς βέβαια να πει πως υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια νόσος που να έχει εμφανιστεί σε κάποιο μέρος του κόσμου και να θεωρούμε ότι πιθανόν θα μπορούσε να εξελιχθεί τώρα σε μορφή μιας νέας πανδημίας. Είναι θεωρητικό κατασκεύασμα, το οποίο βοηθά την προετοιμασία των κρατών και των συστημάτων υγείας αλλά και των διεθνών ρυθμιστικών οργανισμών.

Το υγειονομικό σύστημα της χώρας έχει βελτιωθεί πάρα πολύ λόγω της πανδημίας. Διπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε και περισσότερους γιατρούς αλλά και νοσηλευτές, για παράδειγμα στις εντατικές θεραπείες. Πρέπει επίσης να φτιάξουμε στα νοσοκομεία μας ειδικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης, ώστε εάν κάποιος έχει κάποιο λοιμογόνο αερογενώς μεταδιδόμενο παράγοντα να μην μπορεί εύκολα να μεταδοθεί. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. Πάνω από όλα όμως, πάνω από το πρακτικό κομμάτι νομίζω πως πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των νεών ανθρώπων αλλά και των ηλικιωμένων στο να αποδέχονται την επιστήμη, να μην την αμφισβητούν και να μην παρασύρονται από οτιδήποτε γράφει ο οποιοσδήποτε μη ειδικός στο διαδίκτυο , έτσι ώστε ότι μας τύχει στο μέλλον να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, ακούγοντας τους επιστήμονες.

Εξαδάκτυλος | Η κοινωνία δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με υποθετικά σενάρια

O Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Προφανώς μιλάμε για ένα υποθετικό σενάριο, αλλά προφανώς πρέπει όσοι φροντίζουν τέτοια συστήματα να εργάζονται πάνω σε υποθετικά σενάρια ώστε να είναι και πιο προετοιμασμένοι.

Όταν λοιπόν τελειώνει μια καταστροφή, που στη δική μας περίπτωση ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, κάνεις ένα σενάριο για μια χειρότερη περίπτωση. Περί αυτού πρόκειται και τίποτα παραπάνω.

Για την ώρα δε γνωρίζουμε τίποτα, μόλις το Χ πάρει μια μορφή και αποκτήσει και ένα όνομα, τότε θα ψάξουμε και θα μάθουμε. Αν και όταν παρουσιαστεί. Έχει δημιουργηθεί φασαρία χωρίς λόγο και η κοινωνία είναι ιδιαίτερα τρομαγμένη και το τελευταίο που της χρειάζεται είναι να ασχολείται με υποθετικά σενάρια.

Με τη μορφή της πανδημίας έχουμε ξεμπερδέψει, με το κορωνοϊό όχι. Ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ και θα συνεχίσει να προκαλεί με τη νόσο του χειμώνα καλοκαίρι. Σε αντίθεση με τη γρίπη, η οποία έχει μια εποχικότητα.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE