Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

Share on:

εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΕΒΕΑ και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης με θέμα «Business Transformation Stories» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη της εκδήλωσης δήλωσε: «Η λέξη «μετασχηματισμός» πρωταγωνιστεί σήμερα στην ατζέντα του επιχειρηματικού κόσμου. Η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις λειτουργούν».

Η κα Εφραίμογλου επεσήμανε ότι «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις πρωτοπορούν στη χρήση τεχνολογιών αιχμής, στην ανάπτυξη καινοτόμων, επαναστατικών προϊόντων και λύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες, ακόμα και ισχυροί καθιερωμένοι κολοσσοί, επενδύουν σε συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα είναι μια από τις κυριότερες πηγές καινοτομίας για τις εταιρείες, ως το 2025. Είναι πιο εύκολο, γρήγορο – ακόμα και πιο οικονομικό – για μια ώριμη επιχείρηση να προσαρμόσει στις ανάγκες της μια λύση που έχει αναπτυχθεί από νεοφυή επιχείρηση, από το να τη σκεφτεί και να τη δημιουργήσει από την αρχή». 

Η κα Εφραίμογλου συνέχισε τονίζοντας ότι «Στο ΕΒΕΑ πιστεύουμε στη δύναμη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Το Επιμελητήριό μας, άλλωστε, ήταν το πρώτο στην Ελλάδα, που δημιούργησε Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. Και μέχρι σήμερα, αποτελεί ενεργό και δραστήριο μέλος του οικοσυστήματος: με ποιοτικές δομές και υπηρεσίες, με υψηλή τεχνογνωσία, με διεθνή δικτύωση. Πιστεύουμε στη δύναμη των συμπράξεων μεταξύ νεοφυών και εδραιωμένων επιχειρήσεων, η οποία είναι προϋπόθεση για τη μεγέθυνση και τη διεθνοποίηση των ελληνικών start-ups, αλλά και για τη διάδοση κουλτούρας καινοτομίας στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε στην ανάγκη για μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους. Ο μεγάλος εχθρός για τις επιχειρήσεις δεν είναι η αλλαγή, αλλά η στασιμότητα, ο εφησυχασμός». 

Αναφορικά με τις προαναγγελίες αυξήσεων στη φορολόγηση των επιχειρήσεων που ακούγονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ δήλωσε ότι  «είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος μαζί με την πρόκληση του μετασχηματισμού καλείται να διαχειριστεί και εμπόδια, όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και η άνοδος των επιτοκίων. Προκαλούν ανησυχία γιατί αφορούν τις μικρομεσαίες, δηλαδή το 98% των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να αυξήσουν το μέγεθός τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία. Καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, σε μια περίοδο όπου μείζον ζητούμενο είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων υπονομεύει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οδηγεί σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους και εντείνει τη φοροδιαφυγή. Ελπίζουμε ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε αυτό το παρελθόν.    Στα επόμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον».

Aπό την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, στον χαιρετισμό του τόνισε: «Μιλάμε πολύ συχνά τελευταία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και τον μετασχηματισμό του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Δεν συμβαίνει φυσικά αυτό γιατί ξαφνικά ανακαλύψαμε πως είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες για να συμβαδίσουμε με την εποχή μας. Ούτε γιατί κάποιος πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι αν εστιάσουμε και αναβαθμίσουμε κάθε πτυχή του χώρου εργασίας μας, θα βελτιώσουμε ταυτόχρονα τη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων μας, την παραγωγικότητα, την επικοινωνία και τελικά τη λήψη ορθών αποφάσεων. Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα ξέραμε αυτά. Ενεργήσαμε με εξαιρετική ταχύτητα όμως τα τελευταία χρόνια γιατί δεχτήκαμε ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ».

Ο κ. Μπακατσέλος, συνέχισε λέγοντας ότι «Οι αλλαγές στην εργασιακή κουλτούρα επέβαλαν μία διαφορετική οργάνωση των επιχειρήσεων που μεταφράζεται σε μετασχηματισμό του εργασιακού περιβάλλοντος για να υποστηρίξει σε πολλές περιπτώσεις ένα υβριδικό μοντέλο. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός του εργασιακού περιβάλλοντος για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επιτυχία μιας επιχείρησης είναι απαραίτητος. Πολλά βήματα μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ακόμα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης μιας επιχείρησης για ψηφιακό μετασχηματισμό και της διατήρησης της ασφάλειας και του απορρήτου των δεδομένων της. Και να διασφαλίσουμε το δίκαιο και συμπεριληπτικό μετασχηματισμό του εργασιακού περιβάλλοντος, εξαλείφοντας πιθανές ανισότητες».  

Την εκδήλωση προλόγισε η κα Βαρβάρα Μέργου, Μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης – Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητας, Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και Δικηγόρος. Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα Digital Transformation μίλησαν η Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Hellas κα ΣόνιαΜουσαβερέ, ο Chief Product Officer της OpenBet κ. Νίκος Κωνστάκης, ο πρώην CEO της Myrmex κ. Γιώργος Κατινιώτης και ο Συνιδρυτής και COO της Digisec κ. Γιώργος Διακομανώλης. Τον συντονισμό της ενότητας έκανε η κα Νέλλη Τζάκου, Μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και Managing Partner της Neo Consulting. 

Στη δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα Workplace Transformation πήραν μέρος η Chief People Officer της Titan Cement Group κα Αλεξάνδρα Ελευθερίου, η Director People & Culture EU, SE Cluster της Παπαστράτος κα Μαρία Πατακιούτη, ο co-Founder & CEO της Startup Pathways κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Founder & CEO της DEVA κα Βάλια Παπαδημητρίου. Τον συντονισμό της ενότητας είχε η κα Κατερίνα Τριβυζά, Μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και Business Systemic Mentor & Workplace Mediator.

Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα η κα Ελένη Φώτη, Διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων και Διευθύντρια της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων – ΘΕΑ του ΕΒΕΑ, η οποία εστίασε  στον μετασχηματισμό των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η λήξη των εργασιών της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ηλία Σπυρτούνια και την Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου.  H κα Παναγιωτοπούλου στην καταληκτική της τοποθέτηση, υπογράμμισε τη σημασία της προσωπικότητας των στελεχών στη διαδικασία του επιχειρηματικού μετασχηματισμού, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την ολοκληρωμένη αντίληψη του επιχειρείν που πρέπει να διαθέτει το τμήμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE