Eυρωπαϊκή Ένωση | Aύξηση των αιτήσεων ασύλου στο μπλοκ των 27 χωρών – Πάνω από 76.000 οι αιτήσεις

Share on:

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου από άτομα που ζητούν διεθνή προστασία για πρώτη φορά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, κυρίως από Σύρους και Αφγανούς πολίτες, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ έλαβε 76.505 αιτήσεις ασύλου -που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά- από πολίτες τρίτων χωρών που ζήτησαν διεθνή προστασία, που αντιπροσωπεύει αύξηση 41% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται Σύροι, ακολουθούμενοι από ΑφγανούςΚολομβιανούς και Βενεζουελάνοι.

Από αυτά τα αιτήματα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα παραλήφθηκαν από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ 2.745 αιτήματα υποβλήθηκαν από ασυνόδευτους ανηλίκους, ανέφερε η Eurostat.

Η Eurostat ανέφερε ότι ο αριθμός των αιτούντων από την Ουκρανία, ο οποίος αυξήθηκε από 2.105 τον Φεβρουάριο του 2022 σε 12.190 τον Μάρτιο του ίδιου έτους, μειώθηκε σε 1.110 τον Φεβρουάριο του 2023, επίσης επειδή πολλοί από τους φυγάδες Ουκρανούς πολίτες απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας στις χώρες της ΕΕ.

Οι Ρώσοι πολίτες κατέλαβαν την 8η θέση, υποβάλλοντας 2.385 αιτήσεις.

Τόσο η νόμιμη όσο και η παράνομη μετανάστευση βρίσκονται στην κορυφή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Συρία, οι πολιτικές διώξεις και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους.

Εκτός από τις νόμιμες αιτήσεις ασύλου, η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυνητικά ρεκόρ απόπειρες παράνομης εισόδου φέτος. Στις αρχές Μαΐου, η συνοριακή υπηρεσία Frontex ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό μη εξουσιοδοτημένων αφίξεων από το 2016.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE