Παπαστεργιάδης | Για πρώτη φορά ψήφισαν οι Έλληνες της Αυστραλίας

Share on:

Λιγότερα από 200 άτομα σε όλη την Αυστραλία κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, βγάζοντας πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, με το ΜΕΡΑ25 να ακολουθεί, ενώ και το ΚΚΕ κατάφερε να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, αναφέρθηκε στους περιορισμούς και στα κριτήρια που άφησαν εκτός εκλογικού καταλόγου πολλούς Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας.

Ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά είχε η Ελληνική Λύση, το ΠΑΣΟΚ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο Πρόεδρος σχολίασε πως το εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάζει την Ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας στην προσπάθεια γεφύρωσης των δύο χωρών.

Ειδικότερα,

Η μέρα της κάλπης διεξήχθη πολύ ομαλά, σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Περίπου 200 άτομα ψήφισαν συνολικά σε δυο εκλογικά κέντρα. Το ένα εκλογικό κέντρο ήταν στη Μελβούρνη ενώ το άλλο ήταν στο Σίντνεϊ. Οι εκλογές έγιναν στα προξενεία στις δύο πόλεις.

Τα διάφορα κόμματα είχαν πανό έξω από τα προξενεία αλλά δεν υπήρχε κανέναν πρόβλημα μεταξύ τους. Υπήρχαν ακόμη δικαστικοί αντιπρόσωποι από την Ελλάδα, όπου παρακολουθούσαν τις εκλογές. Η καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε στη πατρίδα την περασμένη Τρίτη και όλοι οι ψήφοι μπήκαν στους εκλογικούς σάκους όπου και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Δεν υπήρχε δυσκολία στα άτομα που ήταν ήδη εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους. Το πρόβλημα για εμάς ήταν ότι λίγα άτομα είχαν εγγραφεί, κάτι που οφείλετε στους αυστηρούς περιορισμούς που υπήρχαν. Στην ουσία έπρεπε να αποδείξεις ότι έχεις μείνει 2 χρόνια συνεχόμενα στη πατρίδα μας.

50% Νέα Δημοκρατία, 15% ΜΕΡΑ25, 10% ΚΚΕ

Λιγότερα από 200 άτομα σε όλη την Αυστραλία κατάφεραν να ψηφίσουν. Όταν μιλάμε για μια παροικία από 500.000-600.000 Έλληνες, όπως μας λένε, που βρίσκονται εδώ. Αν κοιτάξουμε στις άλλες χώρες παγκοσμίως, στο Καναδά ήταν περίπου 250 άτομα που ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στις ΗΠΑ 1.700. Δυστυχώς, δεν ήταν πολλοί εκείνοι που μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, εδώ στην Αυστραλία, πήρε περίπου 50% από τους ψήφους, η Μέρα25 περίπου 15% και το ΚΚΕ κοντά στα 10%. Βλέπουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που είδαμε παγκοσμίως από τους υπηκόους της Ελλάδας που ζουν έξω από αυτήν. Εκεί που είχε πέσει ο αριθμός ήταν με το κόμμα Ελληνική Λύση που είχε πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά με τους ομογενείς παγκοσμίως, όπως επίσης και για το ΠΑΣΟΚ.

Προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας μας ενδιαφέρει άμεσα ειδικότερα από τη στιγμή που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια γέφυρα μεταξύ των δυο χωρών.

Είμαστε μια χώρα όπου ο Ελληνισμός είναι έντονος ακόμα και στη καθημερινότητα μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα περασμένα 10 χρόνια με οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν ήταν στην εξουσία είχαμε στενές σχέσεις και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα σχετικά με την επικοινωνία με τους Υπουργούς.
Αν ήταν Νέα Δημοκρατία ή Σύριζα για εμάς ήταν το ίδιο.

Η σχέση μας με την πατρίδα είναι άμεση, διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμα. Υπάρχουν πολλά απογευματινά και ημερήσια σχολεία στη Μελβούρνη για παράδειγμα. Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης έχει 16 απογευματινά, Σαββατιανά σχολεία καθώς και ένα ημερήσιο σχολείο. Υπάρχουν εκδηλώσεις κάθε μέρα μέσα στη Μελβούρνη που αφορά τον Ελληνισμό. Παραδείγματος χάριν, το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε κατάθεση στεφάνων σε διάφορες εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων, για τη μάχη της Κρήτης. Έχουμε συνεχώς πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Επίσης υποστηρίζουμε ιδιαίτερα τα εθνικά θέματα, όπως όταν υπήρχαν προβλήματα στο Αιγαίο, στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ο οποίος αμέσως απάντησε θετικά υποστηρίζοντας τη θέση της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, θα σταλθεί το γραφείο του ΕΟΤ(Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) στο 15 όροφο στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας μας εδώ στη Μελβούρνη, που το χρηματοδοτούμε και εμείς με τη στήριξη του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και της κας Ζαχαράκη.

Ο κόσμος επειδή παρακολουθεί τις ειδήσεις στην Ελλάδα μέσα από τα ελληνικά κανάλια που έχουν στα περισσότερα σπίτια εδώ, γνωρίζουν τα θέματα, ξέρουν τι συμβαίνει στη πατρίδα και έχουν μια άποψη. Είναι θέμα συζήτησης για πολλούς από εμάς. Γενικά αδειάζει αυτή η χώρα το καλοκαίρι της Ελλάδας, διότι είναι χειμώνας για εμάς, επομένως οι Ελληνοαυστραλοί επισκέπτονται την Ελλάδα κατα τους καλοκαιρινούς της μήνες. Υπάρχει όμως αυτή η έντονη ανταλλαγή αλλά επίσης και με την οικονομική κρίση φύγαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες από την πατρίδα τους για την Αυστραλία και οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν στη Μελβούρνη. Ακριβώς αυτό λοιπόν μας έχει δώσει ένα καινούργιο πνεύμα σε σχέση με τη πατρίδα μας.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE