Ο Μακρόν αλλάζει το συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία

Share on:

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, αποφάσισε να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με προεδρικό διάταγμα, παρακάμπτοντας έτσι την κάτω Βουλή, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε λίγα λεπτά μετά τον προγραμματισμό της ψηφοφορίας, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην κάτω Βουλή. Η μεταρρύθμιση αυξάνει το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του Μακρόν.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου διήρκεσε έξι εβδομάδες, αλλά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους στην κάτω Βουλή, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την κύρωση νόμου χωρίς ψηφοφορία.

«Παρόλο που το άρθρο 49.3 αποτελεί συνταγματική πρόβλεψη, για μας καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία» είπε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες πρέπει να κλιμακωθούν».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που ο Μακρόν ηττηθεί, όχι μόνο θα ακυρωθεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις αλλά θα πρέπει και να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Για να γίνει αυτό, όμως, θα απαιτούνταν και η υποστήριξη ορισμένων συντηρητικών.

Εκατομμύρια πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση, καθώς η πλειοψηφία των Γάλλων είναι σαφώς αντίθετη. Ωστόσο, η συμμετοχή στις πρόσφατες πορείες μειώθηκε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι αναμένουν πως το νομοσχέδιο θα περάσει.

Με πληροφορίες της ert


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE