Παπαδημητρίου | Τα Πανεπιστήμια δεν θέλουν την αναβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών

Share on:

Την άποψη πως από τα Πανεπιστήμια πηγάζει η πίεση να μην αναβαθμιστούν τα πτυχία των καλλιτεχνών, εξέφρασε το μέλος και σύμβουλος του ΣΕΗ Μάνια Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας το Προεδρικό Διάταγμα με τις τελευταίες τροποποιήσεις.

Σε συνέντευξη της, στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη αναφέρθηκε σε πιθανή παραίτηση της από τη θέση της Διευθύντριας Σπουδών στο Θέατρο Τέχνης, ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των σπουδαστών.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Παπαδημητρίου μίλησε για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί απεργία διάρκειας από όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους ως ένα ηχηρό μήνυμα.

Τέλος, σχολίασε τον τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνοντας λόγο για καθυστερημένη αναπαραγωγή του θέματος και προπηλακισμό.

Ειδικότερα:

Τι ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022

Το Προεδρικό Διάταγμα κάνει όλους τους ηθοποιούς Δ.Ε. δηλαδή απόφοιτος Λυκείου, που σημαίνει πως φαίνεται να μην έχουμε σπουδάσει τίποτα. Στην πραγματικότητα σπουδάσαμε όμως 3 χρόνια σε ιδιωτική σχολή εποπτευόμενη από το κράτος ή σε δημόσια (Εθνικό ή Κρατικό). Επειδή πολύ συχνά ακούγεται το επιχείρημα ότι οι σχολές είναι ιδιωτικές, οι συγκεκριμένες ιδιωτικές σχολές ανώτερες και αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα εποπτεύονται σκληρά από το κράτος και τα πτυχία των σπουδαστών τα δίνει το κράτος.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ορίζει δική του επιτροπή, στην οποία δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει καμία σχολή και αυτή η επιτροπή έρχεται και κρίνει τα προσόντα των φοιτητών. Αυτό δεν συμβαίνει στα κρατικά, καθώς έχουν δικές τους επιτροπές, αλλά τελικά κανενός τα πτυχία δεν μετράνε. Ούτε των κρατικών ούτε των ιδιωτικών ανώτερων σχολών.

Αυτό που θα συμβεί με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος είναι ότι σταδιακά θα πάψουν να υπάρχουν καλλιτέχνες διδάσκοντες καθώς οι καλλιτέχνες θα θεωρούνται Δ.Ε. και δεν θα μπορούν να πάνε στα παιδαγωγικά, τα οποία είναι απαραίτητα για να διδάξεις στα σχολεία.

Μαζική παραίτηση των καθηγητών από τις Δραματικές Σχολές του Εθνικού και του Κρατικού Θεάτρου

Μια ιδιαίτερα ηρωική πράξη εκ μέρους των καθηγητών, για πολλούς από αυτούς η δουλειά τους είναι το βασικό τους εισόδημα που σημαίνει ότι τους κοστίζει ακριβά αυτή τους η κίνηση. Είναι άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη και θέλουν η δουλειά που κάνουν με τα παιδιά να φαίνεται, δεν μπορεί δηλαδή να διδάσκεις μαθητές επί 3 χρόνια με τόσο σκληρό πρόγραμμα και τόσο απαιτητικές σπουδές και να σου λένε πως τα πτυχία που δίνονται είναι τίποτα. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, εκτός όλων των άλλων.

Δεν βλέπω την κυβέρνηση διατιθεμένη να το αλλάξει. Πλέον δεν είναι μόνο οι καθηγητές, είναι και το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου που πήρα θέση υπερ των σπουδαστών. Είναι μια πράξη πολύ γενναία καθώς μιλάμε για έναν θεσμό. Εάν δεν καταλάβει η κυβέρνηση ότι πρέπει να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα όσον αφορά τις ειδικότητες μας και να κατεβάσει νομοθεσία η οποία θα διαβαθμίζει τα πτυχία μας επωφελεία των καλλιτεχνών και όχι εις βάρος τους.

Η πίεση να μην αναβαθμιστούν τα πτυχία των καλλιτεχνών έρχεται από τα Πανεπιστήμια

Οι τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν έκαναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Το ειδικό μισθολόγιο όπως το τοποθετούν, σημαίνει ότι εξαιρούμαστε του ΑΣΕΠ, όπου αν εξαιρεθούμε πως θα διδάσκουμε στα σχολεία; Είναι ιδιαίτερα ύποπτη η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, το ζήτημα δεν είναι κομματικό αλλά διακομματικό. Η πίεση να μην αναβαθμιστούν τα πτυχία των καλλιτεχνών έρχεται από τα Πανεπιστήμια.

Όταν το 2018 η προηγουμένη κυβέρνηση πέρασε μια κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημιουργεί ισοτιμία στα πτυχία των καλλιτεχνιών με ΤΕΙ. Προσφύγαν στο συμβούλιο της επικρατείας ο σύλλογος θεατρολόγων μαζί με σύσσωμη την κοσμητεία του ΕΚΠΑ, μέρος των καθηγητών ΑΠΘ Ναυπλίου και Πάτρας για να τη προσβάλλουν. Μέσα στο δικόγραφο τους, το οποίο διέρρευσε, λέει ότι αυτό πλήττει τα συμφέροντα των αποφοίτων τους, να προσλαμβάνονται δηλαδή στην εκπαίδευση. Δεν μπορούν να το έχουν όμως μόνο αυτοί ως δικαίωμα και οι καλλιτέχνες που σπουδάζουν την πρακτική του θεάτρου, απόφοιτοι στην ουσία από σχολή του Υπουργείου Πολιτισμού να μην έχουν τίποτα. Δεν μπορεί ο καλλιτέχνης να μην έχει το δικαίωμα να διδάξει την τέχνη που διδάχθηκε και να το έχει το δικαίωμα ο θεωρητικός της τέχνης.

Πρόκειται για άλλου είδους σπουδές, οι οποίες βεβαίως και συνυπάρχουν με το θέατρο και βεβαίως καλώς προωθούνται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να πέσουν στο Καιάδας για να προωθηθούν μόνο αυτές.

Ζητάμε λοιπόν:

  • Τ.Ε. για όλους τους καλλιτέχνες, που τους εξασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα και το δικαίωμα να πάρουν παιδαγωγική επάρκεια για να μπουν στα σχολεία,
  • Δυνατότητα εξομοίωση των σπουδών μας με τα Πανεπιστημιακά με τα 2 6μηνα που θα μας δώσουν τα Πανεπιστήμια. Εμείς φυσικά και δεν έχουμε αντίρρηση στο να σπουδάσουμε περισσότερο, όχι όμως ενώ έχουν ολοκληρωθεί 3 χρόνια να ζητούνται άλλα 4 χρόνια για να πάρουμε 1 πτυχίο.

Σήμερα γίνεται μια μεγάλη συναυλία έξω από το Τσίλλερ, όπου είναι σε κατάληψη και διοργανώνει το ΣΕΗ.

Απεργία διάρκειας από όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους

Έχουν αποφασιστεί κάποιες δράσεις, οι οποίες γίνονται καθημερινά. Στην συνέλευση της Δευτέρας θα συζητηθεί το θέμα της απεργίας διαρκείας που ζητούν τα παιδιά, που είναι πολύ δύσκολο καθώς σημασία έχει να πραγματοποιηθεί από όλους του κλάδους, όχι μόνο από το ΣΕΗ και τους ηθοποιούς. Σημασία έχει να γίνει απεργία διαρκείας στις ορχήστρες, στις ταινίες και καθημερινές σειρές, στα δικαιώματα στα ραδιόφωνα. Πρέπει όλοι οι καλλιτεχνικοί κλάδοι να αποφασίσουν κάτι τέτοιο ώστε να έχει ένα νόημα, ένα ηχηρό μήνυμα. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω διατεθειμένα τα άλλα σωματεία να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο γιατί το Προεδρικό Διάταγμα εν μέρη δεν έχει πάρει το Τ.Ε. από τις άλλες ειδικότητες, καθώς φυσικά υπάρχουν και οι οικονομικές πιέσεις. Είναι πολύ μπερδεμένη η κατάσταση, ωστόσο οι καταλήψεις συνεχίζουν, εμείς στηρίζουμε τους αγώνες των σπουδαστών με συνελεύσεις, με συζητήσεις και με δράσεις.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εναντίον μας;

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι και προχθές δεν έλεγαν τίποτα για το τι συμβαίνει. Μετά την παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού και του Κρατικού άρχισαν να είναι εναντίον μας. Προπηλακίζουν πολλές φορές τους συνομιλητές λέγοντάς τους “Τι ζητάτε; Αφού στην σκηνή δεν έχετε πρόβλημα” και χρησιμοποιώντας αυτά τα οποία είπε ο κύριος Γιατρομανωλάκης, τα οποία δεν είναι αλήθεια, ότι έτσι ήσασταν πάντα. Όχι δεν ήμασταν έτσι πάντα, υπήρχε και το Δ.Ε. και το Τ.Ε. στους ηθοποιούς, κάτι που τώρα δεν υπάρχει. Και το δεύτερο δεν θεωρούν πως είναι δικαίωμα ενός καλλιτέχνη να διεκδικεί να μπει στο δημόσιο. Γιατί μπορεί να είναι για όλους τους άλλους, αλλά όχι για τους καλλιτέχνες;

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE