Σημαντικές επιχειρηματικές συνεργασίες στο forum Ελλάδας – Αλβανίας

Share on:

Σε πλήθος νέων εμπορικών συμφωνιών, μετά από 60 στοχευμένες B2B συναντήσεις, καθώς και στην υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας οδήγησε το Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο ΕΒΕΑ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Enterprise Europe Network (EEN-Hellas 2025) και την Enterprise Greece-EG, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο υποδοχής Επιχειρηματικής Αποστολής από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τιράνων και την Υπηρεσία Ανάπτυξης Επενδύσεων της Αλβανίας (Albanian Investment Development Agency – AIDA).

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μίλησε με έμφαση για τα σημαντικά περιθώρια επέκτασης της συνεργασίας των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας. «Τα τελευταία πέντε χρόνια ο  όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ενισχύεται σταθερά. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Αλβανία ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία και το 2021 ξεπέρασαν σε αξία τα 684 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές από την Αλβανία, φθάνοντας την περασμένη χρονιά τα 212 εκατ. ευρώ» είπε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Τιράνων, κ. Nikolin JAKA.

Ομιλίες απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Αλβανίας, κα Delina Ibrahimaj, ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, και η Υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανικής Δημοκρατίας, κα Megi Fino. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μιχάλης Σιαμίδης.

Η Συμφωνία Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων από τους Προέδρους τους και ακολούθως μεταξύ Enterprise Greece και AIDA. Στη συνέχεια, έγιναν παρουσιάσεις από τον Διευθυντή Προσέλκυσης & Υποστήριξης Επενδύσεων της Enterprise Greece, κ. Ηλία Ηλιάδη, και τη Διευθύντρια Επενδύσεων της AIDA, κα Mileva Meksi.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE