Παγίδα η αποχώρηση των Ρώσων από την Χερσώνα ή ήττα για τον Πούτιν ;

Share on:

Η ανακοίνωση του ρωσικού στρατού ότι ξεκίνησε την υποχώρηση από περιοχές της επαρχίας της Χερσώνας με σκοπό την ανασυγκρότηση των δυνάμεων στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, συνιστά μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία ενώ προκαλεί ερωτήματα για το αν ο Πούτιν προσπαθεί να στήσει παγίδα στους Ουκρανούς.

Σημειώνεται ότι η πόλη της Χερσώνας είναι η μοναδική πρωτεύουσα επαρχίας στην Ουκρανία που έχει καταλάβει η Μόσχα και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, στις αρχές Μαρτίου.

“Η Χερσώνα δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί πλήρως και να λειτουργήσει”, δήλωσε ο Σεργκέι Σουροβίκιν, νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία που ανέλαβε τον περασμένο μήνα τα καθήκοντά του με σκοπό να ανακόψει την ουκρανική προέλαση. “Η απόφαση να συγκεντρώσουμε την άμυνά μας στην αριστερή όχθη του Δνείπερου δεν ήταν εύκολη, την ίδια στιγμή όμως, με αυτό τον τρόπο θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας”, είπε.

Όσο σημαντική κι αν είναι η ανακοίνωση της Μόσχας, δεν πρόκειται να υπάρξουν νηοπομπές ουκρανικών τανκς που θα κινηθούν θριαμβευτικά στη Χερσώνα. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του Μιχαήλο Ποντόλιακ, συμβούλου του Ουκρανού προέδρου: “Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο ότι η Ρωσία φεύγει χωρίς μάχη”, δήλωσε.

Στο Κίεβο παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα την “απόσυρση”, περιγράφοντάς την ως προσπάθεια του Κρεμλίνου να “σώσει τα προσχήματα”, ενώ εκτιμάται ότι ίσως να πρόκειται για μια καλοστημένη παγίδα.

Οι ουκρανικές επιφυλάξεις τροφοδοτούνται από πραγματικά στοιχεία.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι σε δηλώσεις του προ δύο ημερών είπε ότι τα στρατεύματά του “θα κινηθούν πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς έκθεση σε περιττό κίνδυνο” στην περιοχή που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει εγκαταλείψει, “ενισχύοντας τις θέσεις μας βήμα-βήμα” για να αποφευχθούν τυχόν παγίδες. “Ο εχθρός δεν μας δίνει δώρα”, πρόσθεσε.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE