Χρηματιστήριο Αθηνών | Ισχυρή ώθηση πάνω από τις 900 μονάδες μετά από τρεις μήνες

Share on:

Εύκολα ξεπέρασε το ορόσημο των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης Τιμών το πρωί της Παρασκευής μετά από τρεις μήνες, με ώθηση από το διεθνές ράλι ανόδου και τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στην Ελλάδα την Πέμπτη 10/11, ο οποίος εμφανίστηκε μειωμένος στο 9,1%, σε σχέση με το 12% του Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, η σύγκριση Οκτωβρίου – Σεπτέμβριο δείχνει πως η μείωση του Γενικού ΔΤΚ προήλθε κυρίως από την μεταβολή κατά 11,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αν και μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.

Παράλληλα, θετική επίδραση στην εγχώρια αγορά φαίνεται να έχει και η ένταξη της Τέρνα Ενεργειακής στον Standard δείκτη του MSCI.

Συγκεκριμένα, στις 11:13 ο ΓΔΤ κυμάνθηκε στις 905,27 μονάδες με αύξηση 0,70% και με τζίρο 16,52 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο κλίμα, ανοδικά κινήθηκε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ο οποίος σημείωνε άνοδο 0,77% στις 435,20 μονάδες, εν μέσω των προσδοκιών για χαλάρωση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Ωστόσο, «φρένο» στην ανοδική πορεία της Ευρώπης βάζει η συρρίκνωση κατά 0,2% στην Βρετανία για το γ’ τρίμηνο του 2022, κάτι που προβληματίζει τους επενδυτές για την πορεία της Ευρώπης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η πτώση του δείκτη ήταν μικρότερη από το 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ωστόσο δείχνει πως η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, αν και η συρρίκνωση αυτής της τάξεως δεν ανταποκρίνεται στον τεχνικό ορισμό για ύφεση, καθώς χρειάζονται δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, ωστόσο οι επίσημοι φορείς της Βρετανίας έχουν προειδοποιήσει για μια ισχυρή ύφεση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 11,6% για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (Destatis).

Υπενθυμίζεται πως ράλι ανόδου καταγράφηκε και στο κλείσιμο της συνεδρίασης την Πέμπτη στην Wall Street, όπου ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1.200 μονάδων και ο Nasdaq κέρδισε 7, μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο. Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

ValueNews.gr


Share on: