Τουρκία | Ο Ερντογάν μεσολαβεί και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Πούτιν

Share on:

Για «εμπιστοσύνη» και «σεβασμό» στη μεταξύ τους σχέση έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

“Η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη” που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσά τους, ήταν, κατά τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου η αιτία που μπόρεσε να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επιστρέψει στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, θετικό βήμα για την αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Με λίγα λόγια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να παίξει για ακόμη φορά το παιχνίδι του διαμεσολαβητή.

Έπλεξε το εγκώμιο Πούτιν

«Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα, αν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρωτούσε πώς μπόρεσε να πείσει τον Πούτιν να συμμετάσχει και πάλι στη συμφωνία, κάτι απαραίτητο για να συνεχισθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

«Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός ανάμεσά μας, μας ενθαρρύνουν να κάνουμε αυτού του είδους το βήμα. Έτσι λειτούργησαν τα πράγματα μέχρι τώρα. Η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, οι πρωτοβουλίες στην αμυντική βιομηχανία, τρέφουν το σεβασμό ανάμεσά μας», δήλωσε.

Η Τουρκία παρέχει πολεμικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα στην Ουκρανία, αλλά απέκτησε επίσης από τη Ρωσία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και ένα πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζεται στη νότια Τουρκία.

Για την Χερσώνα

Παράλληλα τόνισε ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την εξαγγελθείσα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής της Χερσώνας ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ανεξαρτήτως αν υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία στα πλαίσια της G20, «θα συνεχίσουμε να κάνουμε τηλεφωνική διπλωματία με τη Ρωσία και ελπίζουμε ότι θα είναι επιτυχής η διαμεσολάβηση και ότι η ειρήνη θα επικρατήσει σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τον πόλεμο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Πληρώνει σε ρούβλια

Η Άγκυρα άρχισε την Τρίτη να πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε συνάψει το περασμένο καλοκαίρι και η οποία αφορά περίπου το ένα τέταρτο των παραδόσεων φυσικού αερίου.

Χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ωστόσο παράλληλα δηλώνει πως υποστηρίζει την Ουκρανία και επιχειρεί να διατηρήσει μια θέση μεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν έδωσε επίσης εντολή τον περασμένο μήνα στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τον «κόμβο αερίου», που του πρότεινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαγωγή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα επαναλήφθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου έπειτα από μια συνομιλία του Ερντογάν με τον Πούτιν, ύστερα από μερικές ημέρες αναστολής της συμφωνίας από τη Ρωσία.

ValueNews.gr


Share on: