Στη Χερσώνα ο Ουκρανικός στρατός

Share on:

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ανέφερε ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονται στη Χερσώνα και ότι η πόλη επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, αφού βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο.
Η κύρια διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωσή της απευθύνθηκε προς Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη στη Χερσώνα, καλώντας τους να παραδοθούν αμέσως.

Η ανακοίνωση είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του Κιέβου ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη Χερσώνα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Χερσώνα το πρωί της Παρασκευής δείχνουν κατοίκους στην περιοχή Korabelnyi της πόλης να υποδέχονται το oυκρανικό πεζικό.

Μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας είπε στο Reuters ότι σχεδόν όλη η πόλη ήταν υπό τον έλεγχο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι κάτοικοι έλαβαν συμβουλές να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο συνεχίζονται οι έρευνες για ρωσικά στρατεύματα που ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμη στην πόλη, ενώ φαίνεται ότι κάποιοι Ρώσοι στρατιώτες πνίγηκαν στον ποταμό Ντνίπρο καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Το πρωί της Παρασκευής, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο δήλωσε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου, με την αποχώρηση να ολοκληρώνεται στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Μόσχας.

Το υπουργείο δήλωσε, επίσης, ότι δεν είχε απομείνει ούτε ένα κομμάτι στρατιωτικού υλικού ή στρατιώτης στη δυτική πλευρά του ποταμού, η οποία περιλαμβάνει την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα, και ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της αποχώρησης.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία διέταξε την απόσυρση την Τετάρτη, αφού δήλωσε πως οι προσπάθειές της να διατηρήσει τη θέση της και να προμηθεύσει στρατεύματα ήταν «μάταιες» μπροστά στην αυξανόμενη ουκρανική αντεπίθεση.
Share on: