Σέρμπος | Κλονισμένη η αξιοπιστία του Ερντογάν στην παγκόσμια κοινότητα

Share on:

Τον κλονισμό της αξιοπιστίας του Τούρκου ηγέτη έναντι της Παγκόσμιας Κοινότητας και των ηγετών της G20, διαπιστώνει με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δ.Π.Θ. Σωτήρης Σέρμπος. Για την Ελλάδα, επισημαίνει ο Καθηγητής, αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κος Σέρμπος υποστήριξε ότι όσο οδεύουμε προς τις Τουρκικές Προεδρικές Εκλογές, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος.

Αναφορικά με την υπόθεση της φονικής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη και της προσπάθειας του Τούρκου Προέδρου να το αξιοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, τόνισε ότι η ταχύτητα διαλεύκανσης της υπόθεσης από τις Τουρκικές αρχές, προκαλεί πολλά και ποικίλα ερωτήματα.

Ειδικότερα:

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

«Νομίζω ότι ο κος Ερντογάν όσον αφορά το θέμα των F 16 κατά την διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών είχε μεταφέρει την εκτίμησή του ότι θα συνέφερε την Τουρκία να ελεγχθεί το Κογκρέσο και κυρίως η Γερουσία, γιατί αυτό αφορά και την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει για την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, κάτι που δεν έγινε.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ, αν κάνουμε ένα βήμα πίσω θα δείτε ότι γενικότερα παρά τις επαφές που υπάρχουν κρατάνε αποστάσεις.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει το γεγονός αργότερα να προμηθευτεί κάποια οπλικά συστήματα, αλλά και ο παράγοντας χρόνος για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμος διότι στο ενδιάμεσο μπορεί να τρέχει τα δικά της εξοπλιστικά προγράμματα και το κυριότερο να κρατάει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε μερικά χρόνια η ισορροπία δυνάμεων θα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν μου επιτραπεί ο όρος, η Τουρκία περνάει το μαρτύριο της σταγόνας και πιστεύω ότι ο τρόπος που μέχρι τώρα πλασάρεται με αφορμή την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το πώς προσπαθεί να ισορροπήσει δεν είναι κάτι που θα περάσει απαρατήρητο πάλι από το Κογκρέσο και θα αυξηθούν οι ενστάσεις σε επίπεδο μεγαλύτερης εικόνας, όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει πλέον η Τουρκία εντός της Ατλαντικής συμμαχίας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Από εκεί και πέρα αυτό που θα ήθελε ο κος Ερντογάν να πουλήσει προς τις ΗΠΑ είναι τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στις επαφές Ρωσίας Ουκρανίας. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εμείς ως Ελλάδα είναι ότι ενώ σε πρώτο χρόνο ασφαλώς η Τουρκία ανέβασε τη μετοχή της γεωπολιτικά, όσον αφορά την Ουκρανία και την Ρωσία. Όσο η Ρωσία αποδυναμώνεται αυτό απομειώνει και την διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας απέναντι στην Δύση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας αφορά είναι ότι εξαιτίας της σειράς ρηγμάτων που υπάρχουν στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό, συγκριτικά με το παρελθόν η αξιοπιστία του Τούρκου ηγέτη και γενικότερα η εμπιστοσύνη, κάτι το οποίο είναι απολύτως θετικό και με όρους γεωπολιτικής και με σκληρού Εθνικού συμφέροντος για την Ελλάδα, όσον αφορά αργά αλλά σταθερά, δεν χρειάζεται να γίνεται θόρυβος για αυτά, αλλά μία διαδικασία που οι ΗΠΑ πλέον προκρίνουν αντίβαρα εξισορρόπησης προς τα Δυτικά και εκεί βρίσκεται η Ελλάδα απέναντι σε μια χώρα που μπορεί αργότερα να απειλήσει τα διατλαντικά συμφέροντα και την ίδια την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Φονική έκρηξη στην Κων/πολη

«Ασφαλώς ξέρετε ότι έχουμε αθώα θύματα και όλοι θα θέλαμε να οδηγηθούν ενώπιων της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι και να έχουν και την ανάλογη τιμωρία. Από εκεί και πέρα αυτό που μας αιφνιδίασε είναι η ταχύτητα των Τουρκικών αρχών να ξεδιπλώσει όλο αυτό το αφήγημα, το οποίο δίνει μια ευκαιρία στον Τούρκο Πρόεδρο να προσπαθήσει να το αξιοποιήσει και σε επίπεδο εσωτερικής κατανάλωσης και εξωτερικής πολιτικής. Το PKK δεν έχει δεχθεί αυτή την ευθύνη, υπάρχουν ακόμη ορισμένα ερωτήματα και με το προφίλ της υπηκόου της Συρίας που συνελήφθη και ένα δεύτερο άτομο που αναζητείται. Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά και σχετικά δημοσιεύματα που έχουν προκύψει»

Θερμό επεισόδιο

«Είναι ένας παράγοντας που όσο πλησιάζουμε προς τις Τουρκικές εκλογές, τον αξιολογούμε, ξεκινώντας περισσότερο από έναν κίνδυνο ατυχήματος και έναν εσφαλμένο υπολογισμό από θάλασσα και αέρα. Τα μηνύματα που έχει στείλει η Ελλάδα σε εταίρους και συμμάχους της όσον αφορά τις δικές μας κόκκινες γραμμές και την απάντηση που θα υπάρξει, νομίζω ότι αυτό που επιβεβαιώνουν τα ευρήματα ερευνώ της κοινής γνώμης στην Τουρκία είναι ότι από τα Ελληνοτουρκικά δεν κερδίζει κάτι ο Ερντογάν. Δεν έχει περάσει στον μέσο Τούρκο η αίσθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την Τουρκία, παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες και το τουρκικό αφήγημα που στήνεται».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE