Ελεύθεροι επαγγελματίες | «Ξεπαγώνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές

Share on:

Από τον Ιανουάριο του 2023 «ξεπαγώνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές τους.

Με βάση εκτιμήσεις για πληθωρισμό 10% η εισφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης και υγείας θα αυξηθεί κατά 21 ευρώ τον μήνα (στα 231 ευρώ από 210 σήμερα) στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία όπου ασφαλίζονται 8 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες,σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Μεγαλύτερη θα είναι η μηνιαία επιβάρυνση στις υψηλότερες κατηγορίες. Μάλιστα για την 6η η αύξηση ξεπερνά τα 56 ευρώ το μήνα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επηρεάσει περί το 1,3 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις εισφορές τους από τον Ιανουάριο του 2023. Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στις εισφορές θα κυμανθούν στο 8%.

Ενεργειακή κρίση και συνεχείς ανατιμήσεις απογείωσαν τα λειτουργικά κόστη λένε οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Αυτό που ζητούν από το υπουργείο Εργασίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι να μείνουν παγωμένες για μια ακόμη χρονιά οι εισφορές τους.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τα τελευταία τρία χρόνια ότι λαμβάνει υπόψη της πολύ σοβαρά τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απαλλάσσοντας τους πολίτες από δυσανάλογα οικονομικά βάρη. Όμως, αυτό δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στόχος μας ήταν και παραμένει η δημιουργία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα να παραμείνει βιώσιμο και οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν αξιοπρεπείς συντάξεις, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού, παρά τα αιτήματα για προσωρινό πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης λόγω της ενεργειακής κρίσης, αναμένεται να προχωρήσει κανονικά.

ValueNews.gr


Share on: