Δωρεά 5 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Share on:

Πέντε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα οχήματα θα ενισχύσουν άμεσα τις επιχειρησιακές δυνάμεις του ΕΚΑΒ στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Κω και στη Λέρο, τόσο για τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού όσο και του προσφυγικού /μεταναστευτικού πληθυσμού των Κέντρα Υποδοχής.

Τα οχήματα είναι δωρεά από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας (International Organization for Migration, IOM Greece) με τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας. Η παράδοσή τους έγινε το πρωί της Πέμπτης στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ από τον Επικεφαλής και Περιφερειακό Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάνου Λογοθέτη και του Πρόεδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου.

«Η δωρεά αυτή του ΔΟΜ προς το ΕΚΑΒ, αποτελεί το επιστέγασμα του πνεύματος συνεργασίας για κοινωφελείς δράσεις προς όφελος του πληθυσμού της χώρας μας. Η ενίσχυση των πέντε νησιών με ισάριθμα πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα οχήματα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού αυτών των περιοχών. Με αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία σας, στηρίζετε καθοριστικά το έργο των διασωστών και των ιατρών του ΕΚΑΒ στα συγκεκριμένα νησιά, οι οποίοι 24 ώρες το 24ώρο, 365 μέρες τον χρόνο είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση όλων των επειγόντων περιστατικών αλλά και όλων των έκτακτων υγειονομικών κρίσεων που προκύπτουν» ανέφερε κατά την τελετή παραλαβής των ασθενοφόρων ο κ. Παπαευσταθίου.

Από την πλευρά του, ο Gianluca Rocco, δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Η παράδοση αυτών των πέντε ασθενοφόρων σφραγίζει μια μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΔΟΜ, του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες όλων των ανθρώπων που ζουν στα νησιά. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στα Ελληνικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (RIC)» που υλοποιείται από τον ΔΟΜ, για να ενισχύσει περαιτέρω τόσο την πρόσβαση τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των μεταναστών, στην υγειονομική περίθαλψη και να επιτρέψει στο εθνικό σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει καλύτερα και ταχύτερα τυχόν επείγοντα περιστατικά».

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Κωτσιόπουλος εξέφρασε επίσης τις θερμές ευχαριστίες του υπουργείου Υγείας για την προσφορά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προς στο ΕΚΑΒ. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Λογοθέτης, δήλωσε πως η συγκεκριμένη δωρεά είναι μία πολύτιμη προσθήκη στο ΕΚΑΒ σε πέντε νησιά που έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στην τελετή παραλαβής της δωρεάς των ασθενοφόρων οχημάτων προς το ΕΚΑΒ, παρευρέθηκαν επίσης η Υπεύθυνη Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ) και Διευθύντρια του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), ιατρός Αναστασία Ζυγούρα και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ, Κώστας Ουρανής.

ValueNews.gr


Share on: