Γερμανία – Βερολίνο | Ανοίγουν ξανά κάλπες – «Παρατυπίες» διαπίστωσε η Bundestag

Share on:

Aπό τις νέες εκλογές μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση στο κρατίδιο του Βερολίνου

Την επανάληψη των ομοσπονδιακών εκλογών σε εκατοντάδες εκλογικά τμήματα του Βερολίνου όπου είχαν διαπιστωθεί «εκτεταμένες παρατυπίες», αποφάσισε σήμερα Παρασκευή (11/11) Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας σχετική εισήγηση της Εφορευτικής Επιτροπής.

Οι εκλογικές υποδομές του Βερολίνου δεν άντεξαν τις τριπλές εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 (ομοσπονδιακές, κρατιδιακές, δημοψήφισμα), με αποτέλεσμα σε πολλά εκλογικά κέντρα να λείπουν ψηφοδέλτια, να σχηματίζονται ουρές και η ψηφοφορία να χρειάζεται να συνεχιστεί και μετά τις 18:00.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Μαραθώνιος του Βερολίνου διεξαγόταν την ίδια ημέρα προκάλεσε επιπλέον προβλήματα, καθώς σε κάποια εκλογικά τμήματα δεν παραδόθηκε έγκαιρα εκλογικό υλικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνταγματικός δικαστής Πέτερ Μούλερ δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι τέτοιες διαδικασίες, όπως αυτές που υπήρξαν στο Βερολίνο, δεν έχουν προηγούμενο στη Γερμανία και έκανε λόγο για συνθήκες δικτατορικών καθεστώτων.

Θεωρητικά, από τις νέες εκλογές μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση στο κρατίδιο του Βερολίνου, αλλά και να αλλάξει η εκπροσώπησή του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, επηρεάζοντας και βουλευτές άλλων περιοχών. Σε ό,τι αφορά το κόστος της επανάληψης των εκλογών, η γερουσιαστής αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις Ίρις Σπράνγκερ (SPD), δήλωσε στην Berliner Morgenpost ότι ο αρχικός προϋπολογισμός προβλέπει 39 εκατομμύρια ευρώ. Οι περσινές εκλογές στο κρατίδιο κόστισαν 14 εκατομμύρια ευρώ.

Ημερομηνία για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών δεν έχει οριστεί ακόμη, καθώς υπάρχει περιθώριο προσφυγής στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία θα προκαλούσε σημαντική καθυστέρηση.

ValueNews.gr


Share on: