Βασίλης Παπαζάχος | Σήμερα η κηδεία του στη Θεσσαλονίκη

Share on:

Στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας σήμερα Σάββατο στις 13:30 το μεσημέρι θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του σεισμολόγου Βασίλη Παπαζάχου, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Η ταφή του θα γίνει την Κυριακή στη γενέτειρά του, το Σμόκοβο Καρδίτσας και σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Κατά την επαγγελματική και επιστημονική του διαδρομή, ο Βασίλης Παπαζάχος ανέδειξε τα σεισμικά ρήγματα της επικράτειας, ενώ το έργο του περιλαμβάνει τουλάχιστον εννέα βιβλία, πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε έγκυρα ξένα επιστημονικά περιοδικά, πολλές συμμετοχές και παρεμβάσεις σε διεθνή συνέδρια. Τεράστια ήταν η συμβουλή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντισεισμικής πολιτικής της χώρας.

Το περιστατικό με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του ζήτησε την γνώμη του στον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (6,5 Ρίχτερ, 48 νεκροί) της 22ας Ιουνίου 1978 για το εάν πρέπει να δώσει εντολής εκκένωσης της πόλης ενόψει φημολογούμενου μεγαλύτερου και πιθανότατα πιο καταστρεπτικού σεισμού, εκείνος απάντησε αρνητικά αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ουδέποτε εγκατέλειψε το διαμέρισμά του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πίσω από την Ροτόντα, όταν ο Εγκέλαδος επισκεπτόταν την πόλη.

«Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών και επισημαίνεται ότι «το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978» και προστίθεται:«ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του».

ValueNews.gr


Share on: