Eυλογιά των πιθήκων | 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό

Share on:

Στους 80 ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν εκδηλώσει ευλογιά των πιθήκων, στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν ακόμη 8 νέα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων.

Τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Έκθεση ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων
Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 80 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.662 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο παρακάτω Γράφημα. 

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE