Σηκώνει αυλαία το Θέατρο Ολύμπια – Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Share on:

Με την υπογραφή του Ολιβιέ Ντεκότ σ’ ένα ευρύ πρόγραμμα μουσικής, θεάτρου, χορού, επανέρχεται από τις 14 Οκτωβρίου το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Κεντρικά πρόσωπα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022-2023 είναι ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μαρία Κάλλας.

Το θέατρο που πέρσι «αντιστάθηκε με επιτυχία στην διεθνή συνθήκη της πανδημίας ακυρώνοντας μόνο 2 από τις 37 παραγωγές του κι ανέβασε 56 παραστάσεις τις οποίες παρακολούθησαν 19.000 θεατές» προχωρά στη δεύτερη, μετά την εκδήλωση της επιδημιολογικής κρίσης, καλλιτεχνική περίοδο.

Η σεζόν στο ιστορικό κτίριο της οδού Ακαδημίας, ανοίγει στις 14 Οκτωβρίου με την όπερα «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλο, τη μοναδική όπερα που συνέθεσε ο μαέστρος σε νεαρή ηλικία, για την Κατίνα Παξινού.

Το άλλο αφιέρωμα που θα διατρέξει την καλλιτεχνική περίοδο του Ολύμπια το 2022-2023 ανήκει στη Μαρία Κάλλας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση της. Ο εορτασμός θα ανοίξει με τον «Πρωτομάστορα» του Μανώλη Καλομοίρη, το μοναδικό ελληνικό έργο που τραγούδησε η μεγάλη ντίβα.

Η μεγάλη παραγωγή του Ολύμπια εφέτος είναι η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck. Έργο σταθμός στην ιστορία της όπερας αλλά και μια σημαντική επιτυχία στην καριέρα της Κάλλας όταν τραγούδησε τον ομώνυμο ρόλο το 1957 στη Σκάλα του Μιλάνο.

Τα Χριστούγεννα τα Ολύμπια θα τα γιορτάσουμε με την δημοφιλή οπερέτα «Ο Βαπτιστικός» του Σακελλαρίδη.

Εκτός από το λυρικό θέατρο, τη συμφωνική μουσική, τις διεθνείς συνεργασίες, το πρόγραμμα ανοίγεται στην ελληνική μουσική και τη τζαζ με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων σε συμπράξεις με σημαντικούς καλλιτέχνες. Ονόματα όπως Γιώτα Νέγκα, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Παντελής Θαλασσινός, Λάκης Χαλκιάς, Μαρία Φαραντούρη πρωταγωνιστούν εφέτος στο Ολύμπια, ενώ το έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα τιμηθεί κι εφέτος μέσα από μια σειρά συναυλιών.

Το θέατρο έχει την τιμητική του με την αποκαλυπτική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Τουλούζ Λωτρέκ-Η φαντασία της αμαρτίας», σε κείμενο του Χριστόφορου Χριστοφή.

Ακόμα, μια νέα συνεργασία που εγκαινιάζει εφέτος το Ολύμπια είναι αυτή με την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, σε μια παράσταση όπου συμμετέχουν δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές της σχολής. Όπως, επίσης, για πρώτη φορά και σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο παρουσιάζεται ένα πανόραμα παρασταστικών τεχνών, δίνοντας μια γεύση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην γειτονική χώρα.

Στον χαιρετισμό του, στην παρουσίαση του προγράμματος του Ολύμπια 2022-2023 ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στη μεγάλη επιστροφή του Ολύμπια -πέρυσι το φθινόπωρο- στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, με σπουδαίες καλλιτεχνικές παραγωγές, αγκαλιάστηκε θερμά από το αθηναϊκό κοινό, γεμίζοντας όλους εμάς με ενθουσιασμό και περηφάνια. Συνεχίζουμε και φέτος την προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, με την υπογραφή του Ολιβιέ Ντεκότ. Το Ολύμπια είναι έτοιμο για ακόμη μία φορά να “ανάψει τα φώτα του” και να γράψει τη νέα του λαμπρή σελίδα στο πολιτιστικό στερέωμα της Αθήνας».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, Ολιβιέ Ντεκότ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες, αλλά και τους θριάμβους της προηγούμενης χρονιάς και ταυτόχρονα έθεσε τα θεμέλια και παρουσίασε αναλυτικά τους πυλώνες, πάνω στους οποίους δομείται το καλλιτεχνικό όραμα της επόμενης περιόδου. «Το Ολύμπια είναι ένα θέατρο δημόσιο, δεν έχει στόχο να ανταγωνιστεί τα εμπορικά θέατρα. Επιδιώκει να είναι ένα θέατρο για το κοινό, που θα αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στη διεθνή σκηνή, σε όλα τα ποιοτικά είδη μουσικής, σε όλες τις μορφές της Τέχνης. Το θέατρο πορεύεται πλέον με τη δική του ταυτότητα και με το πρόσημο της αριστείας και της διαφορετικότητας» τόνισε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» 2022-2023 στην διεύθυνση http// oly.gr

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE