Φυσικό αέριο | Νέα πτώση στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα καθώς εντείνονται τα μέτρα στην ΕΕ

Share on:

Στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών υποχώρησε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι χώρες εντείνουν την προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση με την περίοδο θέρμανσης να απέχει μόλις δύο εβδομάδες και τα αποθέματα στις αποθήκες συνέχισαν να αυξάνονται.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Οκτώβριο (TTF) μειώθηκε έως και 8,3%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας, και στις 10.30 διαμορφωνόταν στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο 86% η πληρότητα στις αποθήκες αερίου της ΕΕ

Το ποσοστό πληρότητας στην ΕΕ αυξήθηκε στο 86%, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας, ενώ στη Γερμανία ανήλθε στο 90%, σύμφωνα με τη Gas Infrastructure Europe.

Παρά τη μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές του αερίου παραμένουν επτά φορές και πλέον υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή, επιταχύνοντας τον πληθωρισμό και οδηγώντας τις οικονομίες στο όριο της ύφεσης.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, εν όψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης της 1η Οκτωβρίου.

Συζητήσεις για τις προτάσεις της Κομισιόν

Οι συζητήσεις για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποβλέπουν στη μείωση του αντίκτυπου της κρίσης, συνεχίζονται καθώς πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες – μέλη. Το σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει την άντληση 140 δις. ευρώ από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, υποχρεωτικές μειώσεις της ζήτησης ρεύματος σε ώρες αιχμής και την αύξηση της ρευστότητας.

Με πληροφορίες από Bloomberg


Share on: