Φρίκη | Μαζικός τάφος 440 ανθρώπων στην Ουκρανία (vid)

Share on:

Οι ουκρανικές αρχές βρήκαν τόπο ομαδικής ταφής με 440 πτώματα σε πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο ανακατέλαβαν από τις ρωσικές δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς τον απόδειξη για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι εισβολείς σε εδάφη που ήλεγχαν για μήνες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέκρινε το Ιζιούμ με την Μπούτσα και τη Μαριούπολη, πόλεις που έγιναν σύμβολα των φρικαλεοτήτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός σκορπά παντού θάνατο στο πέρασμά του και πρέπει να λογοδοτήσει, τόνισε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας: “Ο κόσμος πρέπει πραγματικά να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτόν τον πόλεμο. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτό”.

Ο τόπος ομαδικής ταφής ανακαλύφθηκε στο πρώην προπύργιο των ρωσικών δυνάμεων, στο Ιζιούμ, το οποίο ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους όπλα και πυρομαχικά.

“Για μήνες ο τρόμος, η βία, τα βασανιστήρια και οι μαζικές δολοφονίες κυριαρχούσαν στα κατεχόμενα εδάφη”, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Twitter στα αγγλικά, πάνω από μία φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένα δάσος, με το λασπωμένο έδαφος να είναι σπαρμένο με ξύλινους σταυρούς. “Θέλει κάποιος άλλος να ‘παγώσει τον πόλεμο’ αντί να αποστείλει τεθωρακισμένα; Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε τον κόσμο μόνο του με το Κακό”.
Στην ανάρτησή του ο Ποντόλιακ κάνει λόγο για “450 τάφους”.

Εκπρόσωπος της αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται η αποστολή παρατηρητών στην πόλη.

“(Οι παρατηρητές) σκοπεύουν να πάνε εκεί για να διαπιστώσουν τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί”, δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Η ίδια δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα πτώματα βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο ή σε μια σειρά μεμονωμένων ταφών.


Share on: