Σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της επιθετικής στρατηγικής της FED

Share on:

Οι ευρωπαϊκές αγορές πήραν την σκυτάλη της πτώσης μετά την αύξηση αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,75% από την FED.

Οι χρηματιστηριακές αγορές περίμεναν την αύξηση 0,75% των αμερικανικών επιτοκίων αλλά δεν περίμεναν την “επιθετική ρητορική (αιτιολόγηση)” από τον πρόεδρο της FED Jerome Powell ο οποίος , εν ολίγοις, έβαλε στην άκρη την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για να προτάξει την ελαχιστοποίηση του πληθωρισμού.

Πλέον οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανότατη την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε μία δίμηνη ύφεση και γι’ αυτό ρευστοποιούν μετοχές ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν ανέβει σε υψηλά 4 δεκαετιών.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με έντονα πτωτικές διαθέσεις και πολλοί δείκτες κινούνται προς τα χαμηλά διετίας (δεν έχουμε φτάσει ακόμη). Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί (στις 10.30 ώρα Ελλάδας) κατά 1,13%, ο γαλλικός CAC κατά 1,22% , ο Eurostoxx 50 υποχωρεί κατά 1,27% και ο δείκτης Ιταλίας υποχωρεί κατά 0,91% με μεγάλες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα (πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων).

Δοκιμάζει τις στηρίξεις των 820 μονάδων ο Γεν. Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 820 μονάδες με υποχώρηση 0,73% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Το ισοζύγιο κερδισμένων και χαμένων είναι έντονα αρνητικό με 1 ανοδική μετοχή για 2 πτωτικές.

Ιδιαίτερες πιέσεις ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές (-1,3%), στις κατασκευές (-1,12%) ενώ οι περισσότεροι κλάδοι κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Υπάρχει μικρή αντίδραση από μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είτε κινούνται ανοδικά λόγω μεγεθών είτε λόγω αγορών ιδίων μετοχών.

Προς το παρόν μόνο τα εταιρικά αποτελέσματα και οι διανομές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίων είναι δυνατον να κινητοποιήσουν αγοραστές. Απλώς στις παρούσες συνθήκες το δόγμα που κυριαρχεί είναι ότι ‘εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο’ και ότι ‘βασιλιάς είναι τα μετρητά’.

Με πληροφορίες από imerisia


Share on: