Προσωπικός γιατρός | Αντίθετοι στις ποινές σε βάρος των πολιτών οι γιατροί

Share on:

Τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας του ΙΣΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τις ποινές που θα έχουν οι πολίτες αν δεν εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε σχετικά με την κατάργηση του clawback πως οι γιατροί κάνουν λόγο για «ένα αναχρονιστικό θεσμό» και δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για την επίλυσή του.

«Υγεία χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει. Δεν κάνουμε πίσω στη μάχη για να διασφαλίσουμε την επιβίωση των μελών μας»

Απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του Συλλόγου να συμμετέχουν δυναμικά, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών ιατρών την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και βιώσιμου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής χρηματοδότηση ενώ θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, για την κατάργηση του άδικου και αναχρονιστικού μέτρου του clawback, το οποίο εάν συνεχιστεί θα διαλύσει πλήρως την ΠΦΥ», τόνισε ο κ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι ότι το clawback «βασανίζει δέκα χρόνια τώρα τους εργαστηριακούς, τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τα πολυιατρεία, τα μικρά εργαστήρια της γειτονιάς που απειλούνται, στην κυριολεξία, από μέρα σε μέρα με λουκέτο, καθώς η παρακράτηση φτάνει το 60%».

Τα αιτήματα του ΙΣΑ για τον Προσωπικό Γιατρό

Την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιστράτευσης ιατρών, εξέφρασαν οι ομιλητές. Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται από τους ασθενείς προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και προσέθεσε ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που χρήζουν διορθωτικών βελτιώσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε το 15λεπτο ανά ασθενή, τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο σύστημα και τη βελτίωση των οικονομικών όρων. Επίσης επανέλαβε ότι ο ΙΣΑ είναι αντίθετος σε επιβολή ποινών. «Είναι δικαίωμα ο προσωπικός γιατρός και όχι υποχρέωση», υπογράμμισε.

Για το clawback, την άδικη και αναχρονιστική μέθοδο ελέγχου των δαπανών υγείας που θα πρέπει να εκλείψει, καθώς οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση το ιατρείο της γειτονιάς, μίλησε ο Φώτης Πατσουράκος, Α’ αντιπρόεδρος ΔΣ του ΙΣΑ. «Κάθε δαπάνη που αιτείται πάνω από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, επιστρέφεται πίσω από τους παρόχους, με απλά λόγια το κράτος κουρεύει αφού δεν έχει να πληρώσει και εμείς δουλεύουμε δωρεάν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσουράκος.

Τις προτάσεις του ΙΣΑ για τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ανέλυσε Ιωάννης Κεχρής, μέλος ΔΣ του ΙΣΑ και αντιπεριφερειάρχης Αττικής. Τόνισε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες του ΙΣΑ, για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής που συνέστησε ο Σύλλογος και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ιατρών.

Valuenews.gr


Share on: