Ευλογιά των πιθήκων – Κίνα | Αξιωματούχος λέει στους πολίτες «μην αγγίζετε» ξένους για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης

Share on:

Σε πανικό λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων βρίσκονται οι Αρχές της Κίνας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της χώρας συμβούλευσε τους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με ξένους προκειμένου να αποτραπεί πιθανή μόλυνση μετά την καταγραφή του πρώτου γνωστού κρούσματος του ιού στην ηπειρωτική Κίνα.

«Για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση με ευλογιά των πιθήκων και στο πλαίσιο του δικού μας υγιεινού τρόπου ζωής, συνιστάται 1) να μην έχετε άμεση δερματική επαφή με αλλοδαπούς», ανέφερε ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος στο κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων, στην επίσημη σελίδα του στην πλατφόρμα Weibo το Σάββατο.

Προέτρεψε επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τους πολίτες να αποφεύγουν τέτοιου είδους επαφές με ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο εξωτερικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθώς και με «αγνώστους», ενώ συνέστησε επαγρύπνηση.

Η ανάρτησή του κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σαββατοκύριακο, αλλά το πεδίο με τα σχόλια κάτω από την αρχική ανάρτηση ήταν απενεργοποιημένο χθες και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ορισμένοι, που σχολίασαν τις αναδημοσιεύσεις της αρχικής ανάρτησης του Γου, διερωτήθηκαν για το ποιο λόγοι οι αλλοδαποί στην Κίνα, πολλοί εκ των οποίων είναι εδώ και χρόνια κάτοικοι και δεν έχουν προσφάτως ταξιδέψει λόγω περιορισμών για την COVID-19, θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους Κινέζους.

Ο Γου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Η πόλη Τσονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, κατέγραψε την Παρασκευή μόλυνση ευλογιάς των πιθήκων σε έναν άνθρωπο που έφθασε από το εξωτερικό, στο πρώτο γνωστό κρούσμα της νόσου αυτής στην ηπειρωτική Κίνα εν μέσω της πρόσφατης παγκόσμιας έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων. Ο άνθρωπος που μολύνθηκε είναι ένας 29χρονος Κινέζος που έφθασε στο Τσονγκίνγκ από την Ισπανία στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός καθώς το πρόσωπο αυτό τέθηκε σε καραντίνα μόλις έφθασε στην Τσονγκίνγκ, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της πόλης. Όλες οι στενές επαφές του απομονώθηκαν και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

ValueNews.gr


Share on: