Ερντογάν | «Ταΐζει» ψεύτικες φωτογραφίες τον τουρκικό λαό, ότι Ελλάδα εξοπλίζει την Σάμο και την Λέσβο

Share on:

Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας περί στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου εξαπολύει η Τουρκία.

Μέσω διαρροών, τα τουρκικά ΜΜΕ όπως το κρατικό πρακτορείο Anadolu, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου τη στρατιωτικοποίηση νησιών, λίγες ώρες μετά τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ ΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» της Άγκυρας.

Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας εντόπισε τεθωρακισμένα οχήματα να αποβιβάζονται από πολεμικά πλοία στη Λέσβο και τη Σάμο: «Από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποκαλύφθηκε ότι τα εν λόγω πλοία παρέδωσαν στη Λέσβο 23 τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα 18 τεθωρακισμένα στη Σάμο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα εν λόγω τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ των οχημάτων που απέστειλαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ», σημειώνει το Anadolu.

Οι εν λόγω φωτογραφίες φέρεται να τραβήχθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου και δείχνουν ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Anadolu «πηγές ασφαλείας» στην Τουρκία, «περιέγραψαν αυτά τα γεγονότα στις 18 Σεπτεμβρίου και 21 Σεπτεμβρίου ως την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία»

Τα δημοσιεύματα συνδέουν τις ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη, ισχυριζόμενα ότι ήταν αμερικανικής προέλευσης τα τεθωρακισμένα, που έφτασαν στα ελληνικά νησιά.. Πιθανώς αναφέρονται στα Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, που παραχωρούνται στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.


Share on: