Βουτιά του Χρηματιστηρίου Μόσχας μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν

Share on:

Η ανακοίνωση του Πούτιν οδήγησε τον δείκτη MOEX του χρηματιστηρίου της Μόσχας να υποχωρήσει έως και κατά 10% με τις μετοχές να πέφτουν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Την Τρίτη, ο δείκτης MOEX που βασίζεται στο ρούβλι υποχώρησε κατά 8,7% φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τις 16 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Trading Economics., ο οποίος παρέχει οικονομικά στοιχεία για 196 χώρες, η πτώση του ρωσικού χρηματιστηρίου είναι άμεση συνέπεια της διαταγής του Πούτιν για την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στα μέτωπα της Ουκρανίας, την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κλιμάκωση από μέρους του Ρώσου προέδρου προκάλεσε κραδασμούς και στις αγορές φυσικού αερίου, με την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς να εκτινάσσεται κατά 8% υψηλότερα σε περίπου 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η στερλίνα και το ευρώ αποδυναμώθηκαν, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς το δολάριο.

Το χρηματιστήριο της Ρωσίας έχει ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα το περασμένο έτος, με το MOEX να μειώνεται στο μισό από περίπου 4.000 μονάδες πριν από ένα χρόνο σε λίγο πάνω από 2.000 σήμερα. Σύμφωνα με τη Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown, «έχουν ενισχυθεί οι φόβοι ότι θα υπάρξει μια απότομη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, οδηγώντας τους επενδυτές να στραφούν σε ασφαλή καταφύγια».Share on: