Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν| Αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών στα σύνορα

Share on:

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε πως 135 Αρμένιοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτή την εβδομάδα.

«Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών είναι 135. Δυστυχώς δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμοι τραυματίες», είπε ο Πασινιάν σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ο απολογισμός από την Τρίτη, που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, είναι 71 στρατιώτες, σύμφωνα με το Μπακού, ενώ ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής και από τις δύο πλευρές ανέρχεται σε 200.

Την Τετάρτη ο Πασινιάν είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί στρατιώτες ήταν 105 και ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν να αυξανόταν.

Το Μπακού και το Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται για τις συγκρούσεις αυτής της εβδομάδας, τις πιο αιματηρές ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων το 2020 που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Η Ρωσία, παραδοσιακός διαμεσολαβητής σε αυτή την περιοχή, είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης εκεχειρία, αλλά μέσα σε δύο ημέρες αυτή παραβιάστηκε, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση.

Σύμφωνα με την ΕΕ, κατάπαυση πυρός «τηρήθηκε» χθες, Πέμπτη.

Επικοινωνία ηγετών με τον Πασινιάν

Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νικόλ Πασινιάν σχετικά με τις συγκρούσεις αυτή της εβδομάδας, όπως αναφέρει η κυβέρνηση της Αρμενίας σε ανακοίνωσή της.

«Ο Νικόλ Πασινιάν τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το σύνορο είναι σχετικώς ήρεμο αυτή τη στιγμή, η κατάσταση συνεχίζει να είναι πολύ τεταμένη», σύμφωνα με την αρμενική κυβέρνηση.

Ο Πασινιάν είχε επίσης συνομιλίες σήμερα με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αρμενίας.

Με πληροφορίες από cnn


Share on: