Αδυναμία των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα χρέη τους

Share on:

Δύσκολος προμηνύεται ο προσεχής χειμώνας για τουλάχιστον μία στις δύο επιχειρήσεις, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την Εφορία.

Την εικόνα που επικρατεί στην αγορά περιέγραψε με μελανά χρώματα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑθηνώνΓιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV.

«Βάσει έρευνας που κάναμε, το 50% των επιχειρήσεων το προσεχές φθινόπωρο θα έχουν τεράστια χρέη. Εχουμε 800.000 καθυστερούμενους λογαριασμούς στην Εφορία. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Στη χειρότερη κατάσταση, όπως είπε, είναι οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης: «Πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουμε μείωση 15% του τζίρου, σε ένδυση και υπόδηση η μείωση του τζίρου φθάνει το 40%. Είναι λοιπόν μια πολύ δύσκολη χρονιά ».

Ο ίδιος τόνισε ότι η ίδια έρευνα έδειξε πως το 66% των Ελλήνων θα κάνει λίγες ή καθόλου διακοπές στη χώρα του, σε μια χρονιά που έχουμε ρεκόρ αφίξεων.

«Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, υπάρχει και μία αδικία. Όντως οι ξένοι κατάφεραν να πάρουν τα ξενοδοχεία σε άλλη τιμή, εδώ κι επτά μήνες, ενώ οι Έλληνες πληρώνουν τρεις φορές παραπάνω από τον μέσο Ευρωπαίο», σχολίασε.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπομπή, νησιώτες επαγγελματίες αναφέρουν ότι μπορεί τα νησιά να «βουλιάζουν» από κόσμο, ωστόσο ο τζίρος στις επιχειρήσεις εστίασης είναι μειωμένος.

Ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Συγκεκριμένα, περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές σε τουλάχιστον 3 κατηγορίες υποχρεώσεων ενώ, 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν παράλληλα ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

  • Περισσότερες από 6 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έκλεισαν το 2021 με ζημιές.
  • Ο αριθμός των πελατών καθώς και οι ποσότητες των παραγγελιών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για το 52,9% και το 63,7% των επιχειρήσεων  του δείγματος, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
  •  Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7%, λόγω της αύξησης των  σημαντικότερων από τα επιμέρους κόστη τους (ενέργειας, προμήθειας πρώτων υλών/εμπορευμάτων, καύσιμων, εργασίας, ενοικίου). Ειδικότερα, τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε μεσοσταθμικά

Share on: