Και νέα υποχώρηση του Ευρώ έναντι του δολαρίου βλέπουν Διεθνείς Οίκοι

Share on:

Ακόμα και στο 0,90 έναντι του δολαρίου βλέπουν να υποχωρεί το ευρώ οι αναλυτές, εάν το χειρότερο σενάριο για την Ευρωζώνη υλοποιηθεί, με την ύφεση να χτυπάει την πόρτα της οικονομίας λόγω της πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου. Αν και σημαντικό μέρος της πρόσφατης υποτίμησης οφείλεται στη δύναμη του δολαρίου, το ζοφερό σκηνικό που επικρατεί στην Ευρωζώνη αυξάνει τους κινδύνους να «σπάσει» καθοδικά (και με διάρκεια) η απόλυτη ισοτιμία και να επιστρέψει το κοινό νόμισμα στα επίπεδα που κινούνταν λίγο μετά τη «γέννησή» του και το διάστημα 2000-2002.

Χθες, το ευρώ άγγιξε για λίγο το 0,9998 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2002, έπειτα από την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (στο 9,1% τον Ιούνιο), που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για πιο επιθετική Fed, προτού επιστρέψει και πάλι ελαφρώς πάνω από την ισοτιμία και στο 1,002. Από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά 12% λόγω των φόβων γύρω από την ενεργειακή κρίση, καθώς και των διαφωνιών που υπάρχουν εντός της ΕΚΤ σχετικά με το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά και τη μορφή του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού.

Goldman Sachs

«Ιστορικά, μια μείωση κατά 1% στις προσδοκίες ανάπτυξης της Ευρωζώνης τείνει να οδηγεί σε πτώση 2% στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου ΗΠΑ», σημειώνει η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής τράπεζας, το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά ένα περαιτέρω 5% (σ.σ. στο 0,95) έναντι του δολαρίου εάν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη μετακινηθούν προς το σενάριο της ύφεσης.

JP Morgan

Κατά την JP Morgan το ευρώ δεν αποκλείεται να δοκιμάσει σύντομα το 0,95 έναντι του δολαρίου, καθώς και το 0,90 σε περίπτωση υλοποίησης του χειρότερου σεναρίου για την οικονομία. «Εκτιμούμε ότι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου τιμολογεί επί του παρόντος πιθανότητες 20%-25% στο δυσμενές σενάριο της πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου», όπως σημειώνει, και για αυτό μείωσε την εκτίμησή της για το ευρώ στο 0,95 έναντι του δολαρίου φέτος από το 1,000 που προέβλεπε πριν, επίπεδο που ισοδυναμεί με 2% πρόσθετη πτώση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης έναντι των ΗΠΑ . «Αυτός ωστόσο ο στόχος δεν έχει βασικό σενάριο τη διακοπή της παροχής αερίου. Εάν η διακοπή υλοποιηθεί, η ισοτιμία θα δοκιμάσει φέτος το 0,90», εκτιμά η JPM.

UBS και Nomura

Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της UBS, αλλά και της Nomura. «Εάν η Ρωσία διακόψει κάθε παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη η πτώση στο επίπεδο του ΑΕΠ θα φτάσει το 4%, ενώ το ευρώ θα υποχωρήσει απότομα στο 0,90 έναντι του δολαρίου», επισημαίνει η ελβετική τράπεζα. «Εάν o Nord Stream 1 δεν συνεχίσει να λειτουργεί, τo 0,90 στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι μια αυξανόμενη πιθανότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα», σημειώνει η Nomura


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE