Στην Αθήνα ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την επενδυτική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Share on:

Στο τέλος του μήνα προγραμματίζεται να έρθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου προκείμενου να οριστικοποιηθούν και να επισφραγιστούν οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης των αξιωματούχων και της ομάδας επιχειρηματιών που τους συνοδεύουν όπως και οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Την πεποίθηση ότι και αυτό το επενδυτικό fund θα εμπιστευτεί την Ελλάδα και θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς εξέφρασε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Οι συζητήσεις για τη συμφωνία είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσό που διατεθεί για επενδύσεις στη χώρα μας, πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να κινηθεί κοντά στα επίπεδα της συμφωνίας που έχει γίνει με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι, την ADQ, δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ.

Το PIF αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω 600 δισ δολάρια.

Αποτελεί τον κορυφαίο καταλύτη για το Vision 2030, το πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού της Σαουδικής Αραβίας. Η επέκταση του χαρτοφυλακίου των διεθνών περιουσιακών στοιχείων μέσω επενδύσεων σε αγορές με την οικοδόμηση στρατηγικών συνεργασιών. H PIF έχει δημιουργήσει 52 εταιρείες, επενδύοντας σε 13 στρατηγικούς τομείς δημιουργώντας περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας.

Η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία «χτίζεται» εδώ και καιρό. Τον περασμένο Μάρτιο στο Ελληνοσαουδαραβικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ οι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ αλ Φαλίχ διερεύνησαν όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών.

Οι επενδύσεις των 4,4 δις ευρώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα έχει εκδηλωθεί με τον πιο έντονο τρόπο από τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προβλέπει πως η κρατική επενδυτική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, ADQ, δεσμεύει για επενδύσεις στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε τομείς και projects που θα της υποδειχθούν και τις οποίες θα εξετάσει. Οι επενδύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα αραβικά κεφάλαια δεν αφορούν μόνο μεγάλα επενδυτικά project. Ένα σημαντικό μέρος θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων αναδεικνύοντας το ελληνικό επιχειρηματικό ταλέντο.

Πέρα από την επένδυση σε συγκεκριμένες εταιρείες και project, το ADQ θα μπορεί να επενδύει επίσης σε ελληνικά private equity funds και venture capital funds, κάτι που αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση τόσο στο κομμάτι του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων όσο και στις ΜμΕ.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE