Καμένα και νεκρά δεκάδες ζώα από την μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς

Share on:

Αμέτρητα νεκρά και πυρόπληκτα ζώα άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στο παρθένο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου πυροσβέστες και διασώστες δίνουν τιτάνια μάχη να σώσουν ό,τι σώζεται από τον φυτικό πλούτο αλλά και την σπάνια πανίδα της περιοχής.

Μέλη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» από την Αθήνα βρίσκονται στο δάσος και πραγματοποιούν επιχείρηση διάσωσης των ζώων που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έντονη είναι η αγωνία για τα προστατευόμενα, σπάνια αρπακτικά πτηνά των οποίων μοναδικό σπίτι σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι το δάσος της Δαδιάς.

«Όλο το δάσος είναι ένα οικοσύστημα που φιλοξενεί 35 είδη αρπακτικών ζώων. Θεωρείται το μέρος με τα περισσότερα είδη αρπακτικών στην Ευρώπη. Εάν δεν έχουν πια δέντρα και τόπους φωλιάσματος, αυτό είναι μια τεράστια απώλεια. Ήδη η απώλεια είναι πολύ μεγάλη. Καίγεται το σπίτι τους», επισημαίνει η πρόεδρος της «ΑΝΙΜΑ», Μαρία Γανωτή.

Στο δάσος της Δαδιάς κατοικούν μαυρόγυπες, μαυροπελαργοί, όρνια, ασπροπάρηδες, βασιλαετοί, χρυσαετοί και πάρα πολλά άλλα είδη αρπακτικών, νυκτόβιων και ημερόβιων, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα.

«Οι μαυρόγυπες φωλιάζουν σε δέντρα. Τα πουλιά που φωλιάζουν σε δέντρα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαυροπελαργούς που είναι εκεί πέρα. Μαυρόγυπες και μαυροπελαργοί θέλουν μεγάλα, ώριμα και παλιά δέντρα για να φωλιάσουν. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα δέντρα δεν θα έχουν πού να κάνουν φωλιές, δεν θα κάνουν απογόνους και το προστατευμένο είδος θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Μπορεί να χαθεί. Μόνο εκεί φωλιάζουν απ’ όλη την Ευρώπη», όπως εξηγεί.

Τα διασωθέντα από την πύρινη λαίλαπα ζώα

Κατά τις χθεσινές εξορμήσεις στο πεδίο της καμένης γης, οι διασώστες εντόπισαν πολλά νεκρά και πυρόπληκτα ζώα όπως χελώνες, σαύρες, βάτραχους και φρύνους. Εκεί έχουν στήσει έναν σταθμό όπου τα περιθάλπουν και τα φιλοξενούν προσωρινά. Οι διασώστες δεν μπορούν ακόμη να προσεγγίσουν το σημείο όπου φωλιάζουν τα άγρια πτηνά καθώς η φωτιά καίει ακόμη σε πολλά μέτωπα. Όπως επισημαίνει όμως η κα. Γανωτή, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στο κομμάτι όπου φωλιάζουν αυτά τα πτηνά, με πρόθεση και μεριμνά να μη περάσουν οι φλόγες σε εκείνο το σημείο.

«Η απώλεια ενός τέτοιου οικοσυστήματος είναι τρομακτική»

Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, καθιστά τη φωτιά που καίει επί σειρά ημερών εξαιρετικά ζημιογόνα με καταστροφικές συνέπειες που θα διαρκέσουν για χρόνια. Σύμφωνα με την πρόεδρο της «ΑΝΙΜΑ»: «Η απώλεια ενός τέτοιου οικοσυστήματος είναι τρομακτική. Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα δάσος παλιό, με μεγάλα πεύκα που δεν μεγαλώνουν γρήγορα και δεν είχε καεί ξανά. Είναι μεγάλη η σημασία του για τη διατήρηση της άγριας ζωής».


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE