Οικονόμου| Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, κρίνονται αλλά δεν λαμβάνονται εν κενώ

Share on:

Στην πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η απόφαση της Δικαιοσύνης για τον καταδικασθέντα βιαστή Δημήτρη Λιγνάδη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη είπε: «Το να γίνεται μια δικαστική απόφαση θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι κανονικό, και μάλιστα για ένα θέμα που έχει ποινική διάσταση και όχι πολιτική. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας πως αν ο Δημήτρης Λιγνάδης δικαζόταν με βάση με την αλλαγή στη νομοθεσία που φέραμε εμείς το 2021, θα τιμωρούνταν με ισόβια. Ωστόσο τιμωρήθηκε με βάση τον νόμο που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε τη διαφορά».

«Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης οφείλουν να γίνονται σεβαστές. Από εκεί και πέρα η κοινωνία και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις. Από εκεί και πέρα οι δικαστές δεν αποφασίζουν εν κενώ, αλλά με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο που έχουν στη διάθεσή τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφερόμενος στις εξαγγελίες για την παιδεία, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής.

«Πρόκειται για το όγδοο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο η κυβέρνηση υλοποιεί το όραμά της για την παιδεία», είπε ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, προσθέτοντας πως «όλα αυτά εννοούσαμε όταν λέγαμε ότι η παιδεία είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας».

Εκτενή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου. Επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή κρίνεται θετική για τη χώρα μας και τόνισε ότι «τέτοιες εκθέσεις έχουν σκοπό τους να περιγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση και στη συνέχεια να προβούν σε προτάσεις ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί περαιτέρω».

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα γίνονται μόνο πέντε προτάσεις όταν σε πολλές άλλες χώρες γίνονται περισσότερες. Επίσης ότι η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών. Ακόμη ότι «στον χώρο του Τύπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, στους συκοφάντες της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης είναι απόλυτα κατοχυρωμένες στην ελληνική επικράτεια».

Η μοναδική για τη χώρα μας σύσταση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων, για την οποία έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας, διευκρίνισε.

Ενεργειακή σταθερότητα

Αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα.

«Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή θα έρθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται όμως όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Power Pass

Αναφερόμενος στο power pass είπε ότι ξεκινά από αύριο 15 Ιουλίου η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις που αφορούν 2.597.000 φυσικά πρόσωπα. Εξήγησε ότι άμεσα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για περίπου 2 εκατ. δικαιούχους που αναμένεται να πληρωθούν αύριο. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι μετά τον έλεγχο αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός του Ιουνίου.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE