Ο Νίκος Γκάλης μάθημα στην Α’ Γυμνασίου! | Μήπως και μάθημα για τον Νίκο Καζαντζάκη; (vid)

Share on:

Ο εκ των «θρύλων» του ελληνικού μπάσκετ, Νίκος Γκάλης, γίνεται μάθημα στo βιβλίo της Νεοελληνικής Γλώσσας της A’ Γυμνασίου! Θα φέρει τον τίτλο «ο μικρόσωμος θεός» και θ’ αναφέρεται στην παρουσία του Έλληνα σούπερ σταρ στο Hall of Fame του ΝΒΑ, καθώς, φυσικά και στο Eurobasket 1987, όταν η εθνική μας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Κι ο Νίκος Καζαντζάκης;

Το όλο θέμα προέκυψε από το άρθρο του Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τίτλο: «Ο Γκάλης ή η τέχνη του απρόβλεπτου».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται λίγο πριν την έναρξη του κειμένου, το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2018 στον δικτυακό τόπο του slpress.gr με αφορμή την ένταξη του Νίκου Γκάλη στο Hall of Fame του ΝBA, στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο συντάκτης του κειμένου θυμάται τον Ιούνιο του 1987, όπου η Εθνική Ελλάδος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Νίκος Γκάλης πρώτος σκόρερ. Το πρωτάθλημα έλαβε χώρα στον Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας».

Ας υποθέσουμε ότι το συγκεκριμένο μάθημα είναι απαραίτητο, για να μάθουν τα παιδάκια την ιστορία του Γκάλη. Τι σχέση, ωστόσο, μπορεί να έχει με την πνευματική εξέλιξη των παιδιών η ιστορία του Γκάλη; Διότι πρωταρχική φροντίδα του σχολείου είναι ακριβώς αυτή.

Μπορεί το μάθημα για το Νίκο Γκάλη να είναι μία στιγμή χαλάρωσης των παιδιών, αλλά διδακτικό δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση. Η Ελλάδα διαθέτει… πλημμύρα ανθρώπων του πνεύματος, που μέσω των κειμένων τους τα παιδιά θα μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα τα επιτεύγματα του Νίκου Γκάλη.

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο σκέψης, ο Γκάλης είναι ένας άνθρωπος της ύλης, έγινε διάσημος παίζοντας μία μπάλα μπάσκετ. Τι ακριβώς θα «διδαχτούν» τα παιδιά; Τις… δεξιότητές του; Τα ρεφλέξ του; Αυτό έχει να κάνει με το ταλέντο του και μόνο. Μπορεί ν’ αναλυθούν μόνο σε αθλητικό επίπεδο.

Ο Γκάλης, φυσικά, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλές επιστήμες και τα συμπεράσματα θα ήταν αδύνατον να αφομοιωθούν από παιδικές ψυχούλες 13 ετών. Στην Γ’ Λυκείου, ενδεχομένως, αφού τα παιδιά έχουν εντρυφήσει σε μεγάλους ανθρώπους του πνεύματος.  

Σε πρόσφατο γκάλοπ στο κέντρο της Αθήνας, δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά του Λυκείου ή μεταλυκειακής εκπαίδευσης, είχαν μόνο ακουστά το όνομα Νίκος Καζαντζάκης. Φυσικά, δεν γνώριζαν το απόφθεγμα – σήμα κατατεθέν του Καζαντζάκη «δεν ελπίζω τίποτα, δεν πιστεύω τίποτα, είμαι λεύτερος».

Συνεπώς τι νόημα έχει μα γνωρίζουν τα παιδιά τον Γκάλη κι όχι τον Καζαντζάκη, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Παλαμά, τον Παπαδιαμάντη και τα άλλα «διαμάντια» της οξύνοιας του πνεύματος…

valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE