Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι έφτασαν στο Κίεβο και συνάντησαν την φρίκη (vid, pic)

Share on:

Ο Εμανουέλ Μακρον, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι μετέβησαν σήμερα το πρωί στο Ιρπίν, ένα από τα προάστια του Κιέβου που έγινε σύμβολο των καταστροφών και των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής της περιοχής, τον Μάρτιο, από το ρωσικό στρατό.

Τους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους προστέθηκε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνόδευαν ένοπλοι ουκρανοί στρατιωτικοί και ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.
Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (…) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Μακρόν: Σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Τι θα συζητήσουν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι έχουν την ευκαιρία να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε έναν λαό που εδώ και τέσσερις μήνες αμύνεται με νύχια και με δόντια για να αποκρούσει την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία. Και να βρεθούν επί τέλους πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν θέματα καυτά. Εδώ και εβδομάδες το Κίεβο ζητούσε από τον Γάλλο πρόεδρο να επισκεφτεί την ουκρανική πρωτεύουσα πριν τη λήξη της γαλλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 30 Ιουνίου, αλλά ο Μακρόν το ανέβαλε – επισήμως, όπως σχολιάζει η Le Monde – για λόγους εκλογικούς αλλά και περιμένοντας τη στιγμή που η επίσκεψη αυτή θα ήταν «χρήσιμη για τον πρόεδρο Ζελένσκι», όπως είπε προ ημερών το Ελυζέ.

Όσο για τον Σολτς, η αναβολή του ταξιδιού οφειλόταν στις εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου με αφορμή τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις οπλισμού και την απροθυμία των Ουκρανών να υποδεχθούν τον «ανεπιθύμητο» Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, που θεωρούν «ρωσόφιλο». Αλλά η ώρα σήμανε σήμερα για το ταξίδι και μετά τις επισκέψεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο, από την πρόεδρο της Κομισιόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό μέχρι τον Πολωνό πρόεδρο, ουδείς εκ των Σολτς, Μακρόν, Ντράγκι θα μπορούσε να πάει μόνος του τόσο καθυστερημένα.

Το «αγκάθι» των ενταξιακών φιλοδοξιών της Ουκρανίας

Η επίσκεψη δίνει την ευκαιρία στους τρεις ηγέτες και τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να συζητήσουν ανοικτά με τον Ζελένσκι για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το όνειρο της ένταξης στο ΝΑΤΟ – ένας από τους βασικούς στόχους του πολέμου του Πούτιν – όχι όμως και εκείνο της εισδοχής στην ΕΕ, την πόρτα της οποίας κρούει επίμονα.

Τα βαρέα όπλα και τα σιτηρά

Έτερο βασικό θέμα της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ζελένσκι στο Κίεβο είναι οι παραδόσεις στην Ουκρανία βαρέων όπλων, τα οποία χρειάζεται κατεπειγόντως. Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από το Βερολίνο και επιμένουν να ζητούν περισσότερες συστοιχίες πυροβόλων από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Επί τάπητος θα τεθούν και οι προσπάθειες για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, ώστε να επαναληφθούν οι εξαγωγές σιτηρών ειδικά από την Οδησσό και να αμβλυνθεί η επισιτιστική κρίση – και συνεπακόλουθα ο κίνδυνος μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ – στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. 

Μόνον που οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες, καθώς οι Ουκρανοί αρνούνται να αποδεχθούν αποναρκοθέτηση των λιμανιών για να μη διευκολυνθεί μια απόβαση των ρωσικών δυνάμεων. Η Γαλλία προσφέρθηκε να συνδράμει στις προσπάθειες αυτές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, κι όπως σημειώνουν γαλλικά ΜΜΕ το θέμα δεν είναι απαραίτητα να σταλούν πολεμικά σκάφη για να συνοδεύουν τα πλοία μεταφοράς των σιτηρών, αλλά να διερευνηθεί κατά πόσον η μεταφορά αυτή μπορεί να γίνει μέσω της Ρουμανίας.

Πηγή: iefimerida.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE